Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obserwator polityczny - Evropský sen o Rusku

11. 12. 2019

Obserwator polityczny - Evropský sen o Rusku

 

Evropský sen o Rusku je po celá staletí stejný. Rusko má být dárcem všeho cenného a potřebného pro to, aby Západ fungoval a rozvíjel se. Kromě toho má Rusko stabilizovat Euro-Asii, aby noví barbaři náhodou neklepali na brány Evropy.

Ilustrační foto

11. prosince 2019 - 07:20

 

Na oplátku Rusko vždy dostalo „novinky“ a technologii, která mu umožnila fungovat po boku Západu. Někdy byly posílány parfémy,  někdy revolucionáři v zapečetěných vlacích, snažící se ovlivnit Rusko - pokud to bylo možné v dané historické realitě, píše Krakauer na polském webu Obserwator polityczny.

 

Když se Rusko stalo tak mocným, že s ním mělo být zacházeno jako s partnerem (za Petra I.), pokoušely se ho občas resetovat. Je známo, že to zkusil Napoleon, zkoušel  Hitler, pak Reagan. Nikdo neuspěl, i když to, co bylo ukradeno v Rusku po Velké revoluci a znovu po rozpadu SSSR, si nelze představit. Rozsah loupeží, které provedla aristokracie z Romanovské říše, je stále tajemstvím mnoha švýcarských trezorů a dodnes se vyplatí. Avšak to, co bylo ukradeno po zhroucení SSSR, které se dokonce podařilo spočítat, existuje více než 1 bilion (tisíc miliard) dolarů. Majetek pohádkově bohatých oligarchů nepocházel ze vzduchu, ale z toho, co se jim podařilo převzít,  různými metodami, vytvořené po desítky let pracovitými lidmi. Naštěstí je toto období již za Ruskem a už se to nestane.

 

Dnes je Rusko i přes pokusy o ideologickou destabilizaci nebo občanskou válku způsobené revolučními orgány na Ukrajině partnerem Západu. Dokonce dává stále vydělávat Ukrajině za přepravu surovin do Evropy. A co víc, prodává všem to, co jednotlivé země potřebují. Díky obrovskému množství obilí je Rusko hostitelem světa. To jsou jednoduchá fakta, není důvod o nich psát.

 

 

 

Navíc Rusko neustále přispívá ke světovému pořádku a stabilitě. Velkou pomocí, kterou Sýrii poskytlo, je v moderní historii aliancí bezprecedentní. Je ctí a štěstím být ruským spojencem, protože i v beznadějné situaci Rusové potřásají rukama a poskytují bezpečnost v celosvětovém měřítku. Blízký východ dnes zjistil, že Rusko je garantem pořádku, bezpečnosti a jednoduše životním dárcem. Konečným důkazem je, že zatímco Američané, naši spojenci nelegálně okupují syrské území, kde jsou ropná pole, Rusové trvale poskytují humanitární pomoc a chrání Kurdy - prakticky to vede ke sjednocení Sýrie.

 

Nemluvíme o tom v médiích, ale tento aspekt Američanů, kteří položili ruku na syrskou ropu, zatímco opouštějí Kurdy, na Středním východě, je jasně pochopen a nezanechává žádné iluze.

 

Prvnízprávy.cz: Erdogan kupuje další ruské systémy S-400, co na to NATO a Trump?

 

Turecko se obrací k Rusku, ekonomicky se sváže (energie) a vojensky (vyzbrojování). Německo neustále obchoduje s Rusy, sankce platí pro přísavky z východní Evropy. Nikdo neomezoval nákup plynu, ropy, zlata nebo jiných minerálů. Prezident Macron také pochopil, že rusofobní rétorika je umělá. Francouzský pohled na východ je pro Evropu velkou nadějí. Italové, Holanďané a Rakušané nikdy nepředstírali, že mají iluze. Situace, ve které byly Evropou uvaleny sankce proti Rusku, byla jednoduše vynucena předchozí americkou administrativou a provedla scénář barevných revolucí.

 

Dnes mají americké úřady obchodní přístup k realitě. To nemusí potěšit každého, ale pro Rusko to znamená partnerství. To už je hodně, protože to znamená, že už paní Nulandová nebude ohrožovat životy lidí ve jménu geopolitického šílenství! Protože USA a celý Západ, včetně Japonska, potřebují Rusko, aby se postavilo proti čínské moci. Jak vidíte, Berlín tomu rozumí, Paříž tomu rozumí, Řím, Londýn a Ankara tomu rozumějí a nejzajímavější je dokonce nový komik v Kyjevě. Na Visle to však z nepochopitelných důvodů nechápou?

 

Mezitím nikdo neočekává, že se náhle zamilujeme do Ruska. Místo toho, abychom na to plivli, prostě mlčíme. Není potřeba žádné další změny v chování, nikdo od nás nic neočekává . Pokud se nám podaří získat pragmatismus ve vztazích, zachováme status quo. Pokud jsme překážkou, může dojít k resetu.

 

To je logika. A v geopolitice platí ať se nám to líbí nebo ne!

 

Současná polská vládnoucí elita a opozice jsou společně obviňovány z rusofobního protiruského postoje, kterému byli Poláci vystaveni v absolutní indoktrinaci. Můžeme se zbláznit v energetice, odřízneme se od životodárného energetického spojení s Ruskem a na Ukrajině budou zuřit…

 

Naše elity si jsou vědomy, že nikdo nemá rád drsné a problematické slabosti. Samotná skutečnost, že jsme byli během poslední války poraženi a poníženi, je důvodem, proč nás ostatní nerespektují. Navíc je docela reálné obviňovat nás z napomáhání zločinu genocidy. Toto jsou reality geopolitiky, takto to vypadá v praxi z pohledu průměrného cestujícího v metru v New Yorku nebo pekárenského zákazníka v Paříži. Musíme to pochopit a realitě, která existuje, přizpůsobit naši politiku.

 

Evropský sen o Rusku je a bude vždy realizován bez sebemenšího pohledu na zemi zahradních trpaslíků a montérů palet! Je v našem  zájmu být součástí toho velkého, co Donald Trump vytvoří s prezidentem Vladimirem Putinem, prezidentem Ruské federace. Evropa tomu již rozumí. Kdy to pochopíme ve Varšavě? Končí komentář Krakauer.

 

(rp,prvnizpravy.cz,obserwator polityczny,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář