Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazem - Plné Václavské náměstí žádá demisi vlády

3. 9. 2022

Obrazem - Plné Václavské náměstí žádá demisi vlády

Jiří Pšenička, Lucie Stuchlíková

 

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na protivládní demonstraci na Václavském náměstí dorazilo 70 tisíc lidí.

13:30

aktualizováno • 14:17

V Praze protestuje 70 tisíc lidí. Několik lidí zkolabovalo, organizátoři žádají účastníky akce, aby nakoupili vody a poslali je do davu.

 
Článek

Do Prahy na Václavské náměstí se sjeli zástupci pestré směsice opozičních a antisystémových sil na protivládní demonstraci.

Akce začala ve dvě hodiny, demonstranti zaplnili téměř celé Václavské náměstí. Podle policie bylo na místě 50 tisíc lidí, později upravila svůj odhad na 70 tisíc lidí.

Lidé v davu opakovaně skandují „demisi“ nebo „už je to tady“. „Toto je první den našeho vítězství. Vezmeme si naši zemi zpátky,“ uvedli organizátoři na úvod. …

 

 Zaznívá kritika vlády Petra Fialy. Hovoří se také o současné energetické krizi a vysoké inflaci, kdy cílem organizátorů je prosadit, aby každý česká domácnost měla nárok na 3 MWh elektrické energie zdarma.

Vystoupit mají například zástupci hnutí SPD, Trikolóry nebo komunistů.

„Nadešel nejvyšší čas se spojit a společně bojovat o budoucnost naší země,“ stálo v pozvánce na shromáždění, které nese motto „Česká republika na 1. místě“.

 

včera 14:25

V plánu organizátorů se hovoří o potřebě vojenské neutrality či o „ukončení plánovaného ředění národa ukrajinskými uprchlíky“.  Také o nutnosti znovuobnovení samostatnosti v rozhodování. „Česká republika se potřebuje osvobodit od přímé politické poddanosti vůči EU, WHO, OSN,“ píše se v pozvánce.

 

Tváře dezinformační scény

Publicistický web Manipulátoři.cz upozornil na to, že mezi řečníky a podporovateli demonstrace jsou přední tváře dezinformační, proruské a xenofobní scény v České republice. 

„Akci podporuje například i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, člen SPD Jaroslav Foldyna, mezi řečníky je pak předsedkyně Aliance národních sil Vladimíra Vítová, předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková nebo členové SPD Hynek Blaško a Jiří Kobza,“ uvedl.

Na shromáždění má promluvit taktéž komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála.

Babišovo hnutí ANO, coby nejsilnější opoziční síla v zemi, se k demonstraci oficiálně nepřipojuje, nicméně pozorovatelé si všímají, že tvrdé útoky a pokus o vyslovení nedůvěry Fialově vládě přišly v předvečer tohoto shromáždění „vlasteneckých“ sil.