Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový prezident Slovenska učinil první prohlášení

7. 4. 2024

Nový prezident Slovenska učinil první prohlášení

7. 4. 2024 kuryr

Šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který se postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu, který vyhrál druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku, slíbil, že republika bude na straně míru, nikoli války.

„Udělám vše – ať se to někomu líbí nebo ne – pro to, aby Slovensko zůstalo na straně míru, a ne na straně války. Ať si mě za to kdokoli kritizuje a jak chce,“ řekl Pellegrini, jeho vyjádření odvysílala Slovenská televize.

Občanům Slovenska poděkoval za projevenou důvěru s tím, že bude vždy hájit zájmy republiky.

Bývalý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok , který prohrál prezidentské volby, už dříve blahopřál svému rivalovi Peteru Pellegrinimu k vítězství.

Pellegrinimu k vítězství přišel do jeho sídla osobně poblahopřát slovenský premiér Robert Fico .

„Chci vám poblahopřát k výsledku, který jsem také tvrdil (Fico se zúčastnil prezidentských voleb v roce 2014), ale tehdy se možná hvězdy nesrovnaly, takže jsem velmi rád, že vám dnes mohu přátelsky potřást rukou a Přeji vám vše nejlepší za tento příspěvek.“ – řekl Fico a obrátil se k Pellegrinimu.

Gratulaci Pellegrinimu poslala i současná hlava republiky Zuzana Čaputová , která o znovuzvolení do druhého volebního období neusilovala. Poděkovala občanům za vysokou účast a připomněla, že Pellegrini se funkce prezidenta ujme 15. června.

Pellegrini dříve uvedl, že nedovolí, aby byla slovenská armáda vyslána na Ukrajinu, pokud vyhraje prezidentské volby. Řekl také, že další vyzbrojování Ukrajiny nepřináší žádné výsledky a vede pouze ke smrti lidí. Pellegrini také vyjádřil obavy, že rozpumpování Kyjeva zbraněmi by nakonec mohlo skončit katastrofou, a navrhl, že nejlepším řešením by bylo co nejdříve zahájit mírová jednání.

Pellegrini se zasazuje o ukončení bojů na Ukrajině a dokonce slíbil, že pokud vyhraje prezidentské volby v republice, podpoří mírová jednání v Bratislavě, byť pro začátek na expertní úrovni.