Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové srázy

8. 11. 2021

Nové srázy

Marek Řezanka

 

Mraky se stáhly. Nebe zaplakalo.

Na Bílé hoře zem se zkrvavila.

Vyrvaný jazyk – srdce ztěžklé skálou,

zlomená páteř – paměť zcela shnilá.

 

Co mělo zmizet? Naše historie:

Pohřbít ji chtěli spolu s naší řečí.

Kdo ztratí kořen, dlouho nepřežije.

Nemůže zrát plod, na němž bahno klečí.

 

Hrdost se strhla, znásilnila víra,

z hodnot zbyl pouze předklon podbízivý.

Nad hlavou led, jenž únik uzavírá,

zamezil nádech všem, že jenom civí.

 

Tři sta let prázdna – čiré beznaděje,

kdy školy učí sluhy, jak se plazí.

Tři sta let temna, které nezahřeje:

Přežili jsme je. Nové jsou však srázy…

 

Zde je báseň namluvena: http://www.muamarek.cz/files/mp3/nove-srazy.mp3.

 

  

V rámci příštího šestiletého víceletého finančního rámce EU, který začal s rokem 2021, si na finančních trzích Unie společně půjčila částku 750 miliard eur. 

Myslíte si snad, že ty finanční trhy nejsou spojené s Čínou? O dluzích USA raději ani nemluvím. A do toho tu nějaký Fiala bude mluvit o zcela zanedbatelných dluzích na české domácí scéně? Patříme-li – slovy P. Fialy – na Západ, potom bychom naopak měli dlužit víc a víc. 

Na tom, že se domnívám, že budeme čelit vážné krizi ekonomické, sociální, politické a energetické, které bude doprovázet krize rodiny, nemám, co bych měnil. Tím spíše, že důsledky těchto krizí již můžeme vnímat na vlastní kůži – doslova v přímém přenosu.

 

 Více viz https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Co-nevite-o-Dzamile-Stehlikove-Zemanuv-priznivec-vyhledal-sepsal-dolozil-682773.

 

 Těžce se rodící Fialova vláda v době systémové krize přišla s desaterem bodů, které neřeší ani krizi energetickou, ani bydlení, ani hrozbu vysoké nezaměstnanosti, ani bezpečnostní otázky, ani rostoucí bezdomovectví, ani potravinovou a lékovou soběstačnost, ani konec nákupů předražených zbraní a jiné vojenské techniky, a ani otázku míru.

 

 Místo toho se zabývá zvýšením rychlosti na dálnicích, ale již ne stavem těchto dálnic. Zdaněním tzv. nezdravých věcí, ale již ne zpřístupnění těch zdravých co největší části naší populace. Umožnění prarodičům zastoupit rodiče na rodičovské, ale již ne nastavením podmínek, aby matky mohly být s dětmi doma a věnovat se jim. Přípravou na teroristický útok, ale ne bezpečností jako takovou. Přesunem úřadů mimo Prahu, ale již ne zkvalitněním jejich služeb. Snazším nalezením lékaře, ale již ne systémovými opatřeními ke zvýšení jejich počtu. Bojem proti Rusku a Číně, ale již ne bojem za hájení našich národních zájmů, například právě v energetické oblasti. Hodlá klást vyšší důraz na zemní plyn, ale jaksi už neřeší, jak se k němu chce dopracovat. Řeší „biopůdu“, ale nikoli zemědělskou soběstačnost. A jako vrchol všeho chce hledat „národního ptáka“. To nám v této situaci vskutku pomůže.

Vidíme zcela jasně, že nastupující vláda nemá nám, občanům, co nabídnout. Je to podobné, jako by v případě protržené hráze přišla s nápadem jít k řece natřít rezavé zábradlí nazeleno nebo v případě požáru lesa šla do nedalekého parku zasadit nový strom.