Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová organizace světa či zachování současné?

26. 4. 2023

 Nová organizace světa či zachování současné?

Svět bude nadále unipolární v čele s USA nebo multipolární?

 

Velmi otevřeně hovoří Z. Brzezinski o tehdejší Evropě. „Ale nejzávažnější problém představuje fakt, že skutečně „evropská“ Evropa jako taková neexistuje… Je krutá pravda, že západní Evropa, a čím dál tím víc i Evropa střední, zůstávají převážně americkým protektorátem, kde spojenci připomínají vazaly a poddané z dávných dob. Tento stav není dobrý ani pro Spojené státy, ani pro evropské národy.“ (c.d., str.65)

 

 

Hlavní cíl Spojených států v Evropě lze tedy shrnout zcela prostě: pomocí skutečného transatlantického partnerství upevnit americké předmostí euroasijského kontinentu, aby se rozšiřující Evropa mohla stát reálným odrazovým můstkem pro pronikání mezinárodního řádu – založeného na demokracii a spolupráci – do Eurasie.“ (c.d., str. 92)

 

Úkol pro nejbližší budoucnost zní následovně: Je třeba zajistit, aby žádný jednotlivý stát či koalice států nezískaly moc k vytlačení Ameriky z Eurasie nebo k významnému oslabení americké role hlavního globálního rozhodčího.“ (c.d., str. 200)

 

Takto decentralizované Rusko by na druhé straně nemělo mít sklon podléhat imperiální mobilizaci. Volný svazek – složený z evropského Ruska, sibiřské republiky a republiky Dálného východu - … Každá z jeho tří složek by měla být schopna povzbudit svůj vlastní tvůrčí potenciál, jejž po staletí dusil byrokratický moloch Moskvy.“ (c.d., str. 204)

 

Americký tlak na Rusko je dlouhodobým trendem americké politiky, která usiluje o zabezpečení americké nadvlády nad celým světem. V současnosti tedy jde o to, zda unipolární „americký svět“  bude zachován, nebo se probojují ke svému  podílu nově vznikající velmoci, především Ruska, Čína i další státy bývalého Třetího světa,  a svět se stane multipolárním.

Připravil dr. O. Tuleškov

 

Z. Brzezinski, Velká šachovnice, New York 1997