Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nic o Ukrajině bez Ukrajiny

25. 3. 2022

Nic o Ukrajině bez Ukrajiny

25. 03. 2022 - EB

 

Americký prezident Joe Biden vydal dvě prohlášení (zdezde) k úmrtí bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové a řekl v nich o ní mnoho pěkného. Například: „Madeleine Albrightová byla silná osobnost. Vzepřela se konvencím a znovu a znovu překonávala bariéry. Byla imigrantkou, která utíkala před pronásledováním. Uprchlíkem, který potřeboval bezpečné útočiště. A stejně jako mnozí před ní a po ní byla hrdou Američankou.“

 

Biden se o ní na včerejší tiskové konferenci v bruselském sídle NATO nezmínil, ale použil výraz, který je s ní spojován. Na otázku reportéra, zda si myslí, že se Ukrajina bude muset vzdát nějakého území, aby dosáhla příměří, odpověděl, že je to zcela na Ukrajině. „Nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ řekl. „Nevěřím, že to budou muset udělat, ale to je můj pohled. Probíhají jednání, tedy spíše diskuse, kterých jsem se nezúčastnil, kde byli i Ukrajinci. A je to, je to na nich, aby se rozhodli.“

 

Fráze „Nic o Ukrajině bez Ukrajiny“ byla sloganem americké vlády již před začátkem války, i když se zdá, že z hlavní stránky ministerstva zahraničí už zmizela.

 

Když Albrightová 12. března 1999 vítala v NATO Českou republiku, Maďarsko a Polsko, ministrům zahraničí nových členských států řekla: „S vašimi osudy už nikdy nebude pohazováno jako s žetony u vyjednávacího stolu.“ Zjevně šlo o narážku na rok 1938, a možná i na roky 1948, 1956 a 1968. „Příslib už ‚nic o vás bez vás‘ je tímto formalizován,“ dodala.

 

Nyní Spojené státy slibují „nic o Ukrajině bez Ukrajiny“. Splnění tohoto slibu by pro Bidena bylo dobrým způsobem, jak památku Albrightové uctívat i nadále.