Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezničme se, prosím…

21. 9. 2023

Nezničme se, prosím…

Marek Řezanka

Mnohým lidem bohužel stále nedochází, na jak příkrém a propastném srázu pomyslně v tomto dějinném okamžiku stojíme. Že dnes a denně můžeme spadnout dolů, což by znamenalo jadernou zničující celosvětovou válku, která by pro lidstvo byla fatální.

Tento stav podporuje propaganda, která tvrdí, že nic jiného než vítězství Ukrajiny nad Ruskem – což se na základě všech racionálních rozborů jeví jako nemožné (Ukrajinská ofenzíva nedosáhla zdaleka cílů, jež na začátku deklarovala – a blíží se zima), není přípustné. Opravdu chceme konflikt mezi Ruskem a NATO, v němž by jistě se založenýma rukama nezůstala stát ani Čína?

Řada lidí uvěřila propagandě, která lživě tvrdí že:

1) Putin je jako Hitler.

2) Rusko nemělo jakýkoli důvod na Ukrajinu zaútočit a Spojené státy americké jsou v tomto konfliktu nevinně.

3) Žádné významnější fašistické tendence se na Ukrajině neprojevují.

4) Žádné nebezpečné laboratoře na Ukrajině nikdy nebyly.

5) Rusko není žádná velmoc – a rozpadne se při prvním poryvu evropských sankcí. Drtivá většina světa stojí proti němu.

Pojďme se na jednotlivé body podívat zblízka:

1) Vladimir Putin se opakovaně odvolával na západní mezinárodní instituce – a po převratu na Ukrajině apeloval na mírové řešení a ukončení občanské války, která zde vypukla. Nebyl to ruský prezident, ale západní země, které Minské dohody úmyslně bojkotovaly, což přiznala i A. Merkelová v rozhovoru pro Die Zeit, kdy prozradila, že Minské dohody nebyly Západem brány jako pokus o mír, ale měly za cíl poskytnout kyjevskému režimu čas na posílení armády. Místo míru se tedy připravovala válka.

Nebyl to V. Putin, kdo v posledních letech provedl ve světě hned několik vojenských intervencí, které stály statisíce a miliony životů (Irák, Libye, Sýrie, Jemen…). Nebyl to V. Putin, kdo financoval v bezprostředním okolí Ruska tzv. barevné revoluce, které vskutku neměly za cíl posílit světový mír. Není to V. Putin, kdo přišel s termínem „preemptivní úder“. Pokud by byl V. Putin skutečně stejný jako A. Hitler, začal by s expanzí již v roce 2014 – a nějakými mírovými smlouvami by se nezdržoval. Stupňoval by své požadavky, aby byly nesplnitelné – a na Ukrajinu by vtrhl ještě ten samý rok. V. Putin místo toho Západ opakovaně vyzýval k jednacímu stolu a trval na Minských dohodách.

2) Analyzovalo-li Rusko, co USA sledují válkami v Iráku, Lybii, v Sýrii – a proč investují nemalé prostředky do barevných revolucí v Kazachstánu či Gruzii, nemohlo se cítit jinak než ohroženo. Faktem je, že na Ukrajině proběhl převrat. Podívejme se, jak nyní reaguje Západ na převraty v Africe, například v Nigeru. Po převratu na Ukrajině došlo k občanské válce, která stále sílila a stála životy mnoha lidí včetně dětí. Srovnává-li někdo tuto situaci s československými „Sudetami“, dopouští se mylné paralely. Češi zde nevraždili německé civilisty – zato německé fašistické bojůvky stály životy Čechů.

V tomto bodě je důležité analyzovat, co se dělo ve Spojených státech amerických. Že tato supervelmoc začala ztrácet půdu pod nohama – a aby si své postavení udržela, potřebovala zničit Rusko a oslabit Čínu, která zatím zaujala pozici nastupujícího hegemona.

3) Záměrně je bagatelizováno, že prapory Azov, Ajdar či Sič jsou otevřeně fašistické, používají nacistické symboly – a ani nijak neskrývají, že se k nacistické minulosti hlásí. Byla doba, kdy v USA vyšel zákaz výcviku příslušníků praporu AZOV. Ožil kult Bandery a „banderovců“, kdy došlo k prolomení tabu – a je zpochybňován Volyňský masakr. Tato genocida je popírána. Současný režim na Ukrajině výrazně cenzuruje média a zakazuje opoziční politické strany – splňuje tedy znaky režimu totalitního.

4) Uniklá korespondence z počítače syna amerického prezidenta, H. Bidena, dokazuje, že syn amerického prezidenta pomáhal zajistit miliony dolarů pro společnost Metabiota, což je dodavatel ministerstva obrany USA, specializující se na výzkum nemocí způsobujících pandemie. Ty by mohly být využity jako biologická zbraň. Jak by reagovaly Spojené státy americké, kdyby se něco podobného dělo například v Mexiku? Daily Mail snad nikdo za Putinovu „pátou kolonu“ neoznačí.

5) V současnosti vidíme jasný trend rozšiřování skupiny BRICS, jejímž je Rusko členem. Navíc je v tomto sdružení i Čína. Rusko není v izolaci. Nezbankrotovalo – a ani nezbankrotuje. Vojensky potom neustále posiluje – a svůj arzenál modernizuje. Rozhodně nedisponuje toliko lopatkami, jak nám ubohá propaganda vtloukala do hlav. Nebude ustupovat, protože to by byl jeho konec. Záleží tedy, jak se k možnosti ničivé světové války postaví Západ. Budeme si nadále nalhávat, že hájíme demokracii a její hodnoty, nebo si přiznáme realitu – a jaderné válce zabráníme?

Do celkové mozaiky dění na Ukrajině, která je válkou zničena, její populace je redukována, její kulturní bohatství vážně poničeno, stejně jako přírodní zdroje, a její zemědělství je decimováno dodejme další problém: Celá řada bojeschopných mužů do války jít nechce:

„Samostatně prověříme seznam těch, kteří díky vojenským komisím mohli odjet do zahraničí. Zvlášť se zaměříme na rozhodnutí vydaná osobami, které byly chyceny při přijímání úplatku. Jde minimálně o tisíce lidí“, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pokud někdo bojuje za svou svobodu, nehledá cesty, jak se válce vyhnout. Ty hledá v případě, že se s vedením takové války neztotožňuje.

Následující báseň vyjadřuje přání, abychom se nenechali ovlivnit pokrytectvím a lživou manipulací, ale abychom se semkli proti možnosti jaderného sebezničení:

Příští sklizeň

Bahnitá voda lidskou mysl kalí,

štkali již mnozí – a dál budou štkát.

Rozum je prodán – myslet odvykali,

deficit hrozí, a s ním pusto, zkrat.

Most k srdci stržen – dějiny se valí,

dech hradby boří za kejhání hus.

V kloubech nám vrže – jak jsme strašně malí,

kapičkou v moři – pro jediné blues.

Fasáda zdání celá opadává.

Ostatky zdaní – hned po pohřbu práva:

Temno se blyští – fráze přesívá.

Nic než klas času v poli nedozrává.

Snad po něm z hlíny vyraší zas tráva:

Ať sklizeň příští není děsivá…

Jako apel, aby válečné šílenství nezvítězilo, jsem napsal text písně Pro lásku boží, k níž dodal melodii Jozef Kupčík. Zde si ji lze poslechnout: https://www.youtube.com/watch?v=5uyH9NFIXBU