Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezná hranic. Čína ocenila spolupráci s Ruskem

2. 1. 2021

Nezná hranic. Čína ocenila spolupráci s Ruskem

© Sputnik / Iliy Pitalev

Svět

09:45 02.01.2021(aktualizováno 09:46 02.01.2021)  

 

Strategická spolupráce mezi Ruskou federací a Čínskou lidovou republikou nemá konce, nezná horní hranici, ani zakázané zóny. Prohlásil to čínský ministr zahraničí Wang I. Zaznělo to v rozhovoru pro státní zpravodajskou agenturu Sin-chua a Čínskou ústřední televizi.

 

„V loňském roce rusko-čínské vztahy překonaly „křest“ epidemií a zkouškou změn, a ve všech aspektech dosáhly nejvyšší úrovně v historii,“ uvedl Wang Yi ve zmiňovaném rozhovoru.

 

 Diplomat rovněž poznamenal, že národy obou zemí si navzájem poskytovaly pomoc a podporu v boji proti epidemii. Dodal přitom, že obě strany i nadále úzce spolupracují jak v oblasti společné kontroly a prevence epidemie, tak ve výzkumu a vývoji vakcín a léků.

 

„Obě strany se ze všech sil snaží prosazovat obnovení práce a výroby, zajišťují fungování výrobních a dodavatelských řetězců. Stejně tak neustále pokračuje výstavba velkých projektů, a také se rychle rozšiřuje spolupráce na nových formátech a modelech, jako je digitální ekonomika a elektronický obchod,“ dodal Wang I.

 

V neposlední řadě zdůraznil, že „strategická spolupráce Ruska a Číny nemá konce, nezná zakázané zóny, ani horní hranici“.

 

Nejvyšší představitelé Ruska a Číny se setkají, jakmile to epidemiologická situace dovolí. V úterý 29. prosince 2020 to prohlásil ruský velvyslanec v Číně Andrej Denisov.

 

    „Jakmile to situace dovolí, okamžitě obnovíme osobní kontakty na všech úrovních,“ zdůraznil diplomat.

 

Rovněž připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin měl v roce 2020 navštívit Čínu, ale návštěva se neuskutečnila kvůli složité epidemiologické situaci.

 

    „Doufáme, že v příštím roce bude ruský prezident prvním lídrem, který navštíví Čínu. Totéž platí o ruském premiérovi, který již obdržel pozvání. Doufáme, že jej bude moci v blízké době využít,“ poznamenal Denisov.

 

Mimo jiné velvyslanec hovořil o perspektivách rusko-čínské ekonomické spolupráce a vyjádřil důvěru v pokračování trendu zvyšování dodávek ruských zemědělských produktů do ČLR, stejně jako v pokračování aktivní investiční spolupráce v energetickém sektoru a dalších oblastech.

 

Denisov dále připomněl, že pandemie koronaviru v uplynulém roce neměla prakticky žádný vliv na celkový objem rusko-čínského obchodu. Nicméně, pandemie způsobila největší škody na straně společné přeshraniční spolupráce na úrovni středních a malých podniků, uvedl diplomat.

 „Rád bych doufal, že podmínky pro přežití malých a středních podniků budou v roce 2021 lepší,“ uzavřel celou věc.

 

Telefonický rozhovor Putina a Si Ťin-pchinga

 

Tisková služba Kremlu nedávno informovala o tom, že ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching v průběhu telefonického rozhovoru vyjádřili ochotu posílit koordinaci na mezinárodní scéně za účelem udržení míru a stability.

 

Zdůrazňuje se přitom, že lídři obou zemí budou nadále v neustálém pracovním kontaktu.

 

    „S uspokojením jsme zaznamenali efektivní společné úsilí profilových oddělení obou zemí v boji proti pandemii koronaviru. Rovněž byl zdůrazněn význam spolupráce při vývoji a výrobě vakcín,“ uvádí se ve zprávě.

 

Následně byl potvrzen vzájemný záměr k dalšímu prohlubování interakcí ve všech oblastech, včetně realizace velkých společných projektů v oblasti energetiky a průmyslové spolupráce. Lídři států si navzájem vřele poblahopřáli k nadcházejícím novoročním svátkům a shrnuli vývoj rusko-čínských vztahů a strategické spolupráce v uplynulém roce.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář