Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezbývá než čekat

16. 12. 2021

Nezbývá než čekat

16. 12. 2021 Janinna  

Autor Vidlák a.a.

 

Dneska bych se chtěl na delší dobu vypořádat se situací na Ukrajině. Ideálně do chvíle, kdy se ukáže, že jsem měl a nebo neměl pravdu, nebo kdy dojde k nějakému průlomu v jednáních nebo konáních a kdy bude možné začít přemýšlet o tom, jak jsou karty vlastně rozdány. Nejprve krátce shrnu situaci:

 

Ukrajinská armáda z té větší poloviny v současné chvíli leží před Doněckou a Luhanskou republikou. Přes hranice se docela slušně střílí, na obou stranách jsou mrtví, obě strany se obviňují z eskalace konfliktu. Hned za hranicemi má Rusko staženou pořádnou bojovou sílu. Tamní divize mají bojovou pohotovost, nahoře lítají letadla s radary, na orbitě nakukují špionážní družice a v Donbasu už dávno převzali faktické velení ruští instruktoři na dovolené.

 

Hned v zázemí ukrajinské armády pěkně cvičí spřátelení kamarádi z NATO. Američané, Britové a další. Ne, nemají tam nějaké obrovské síly, ale prostě tam jsou. Jejich instruktoři samozřejmě mají volný přístup do ukrajinských štábů a dělají tam zhruba to, co dělají ruští instruktoři na Donbasu.

 

Ukrajinská armáda je nově přezbrojená. Především na úrovni elektronického boje, získávání informací o bojišti v reálném čase, má k dispozici protiletadlové (protidronové) střely a všeobecně je na vyšší taktické úrovni než v minulosti. Nemám informace o jejich bojové morálce, ale soudím, že minimálně část útvarů ji bude mít docela vysokou.

 

Zelenský v poslední době vypadá jako zfetovaný šílenec.

 

Všude v Evropě se o válce mluví jako o hotové věci. Putin rozhodně na Ukrajinu zaútočí, protože je to svinskej agresor. A pokud nezaútočí, tak jen díky tomu, že se bojí amerických sankcí.

 

I u nás se pravdomluvní novináři přehánějí články, komentáři i analýzami, kdo lépe vysvětlí národu, že Putin je diktátorský hajzl. I nám tady na Kydech vylezlo pár nových trolíků, kteří nám sem vnášejí ten správný protiruský narativ. Četnost těchto střídačů IP adres je zatím nejvyšší za dobu existence Kydů. Podle tohoto ukazatele se vlastně divím, že válka ještě nezačala. 

 

Když jsem před deseti dny napsal článek o tom, že letos by ta válka na Ukrajině mohla fakt vypuknout, tak to v diskusi spíše vzbudilo odpor. Zazněla celá řada velmi dobrých argumentů, proč se tak nestane. Většina důvodů směřovala k tomu, že Putin Ukrajinu nepotřebuje a nemá peníze na její okupaci ani na její přestavbu.

 

Ale od té doby si Putin pokecal s Bidenem… a válečné bubny jedou dál. Biden si pokecal s B9 a válečné bubny jedou dál. Prosakují různé střípky o tom, jak se naše armáda připravuje na spřátelenou pomoc amerických vojsk – jak prověřují letiště, přistávací dráhy, zásoby, koridory… Nevím jestli je to pravda, přišel s tím Aeronet… ale pochybuju, že by si nějaký elfík dal práci s vyvrácením této informace. Takže válečné bubny jedou dál.

 

Podle mě tlačí Biden Ukrajinu do střetu. Tlačí na Zelenského, aby vydal rozkaz k útoku na Donbas. A Zelenskému se do toho moc nechce, protože si dovede představit, jak to dopadne. Ale také ví, že když se bude příliš vzpouzet, mohl by být odejít a na jeho místo přijde nějaký výkonnější ukronácek, který s tím žádný problém mít nebude. 

 

Já myslím, že účelem celé této akce má být přiblížení základen NATO blíž k Moskvě. Ne na Ukrajinu, to je Putinova červená čára. Putin bude mít Ukrajinu buďto přátelskou a nebo zničenou. Podle mě se schyluje ke gruzínskému scénáři. Ještě pár dní se bude zvyšovat napětí, Ale nikdy tam nebude žádná základna NATO. Nicméně taková základna v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku… Je to zase o něco blíž než Ramštajn.

 

Pak Zelenský vyhlásí, že je připraven jednat s Putinem a pak v tichosti a za nezájmu našich médií ukrajinská armáda vyrazí dobývat Donbas. To samozřejmě bude podle pravdomluvných novinářů zcela v pořádku, podle zákona, i podle všeobecné deklarace lidských práv, protože jde přece o ukrajinské území a nějaké mrtvoly nikoho netrápí, stejně jako nikoho netrápí poněkud odlišné názory tamních obyvatel.

 

Putin bude nucen Donbas bránit, protože je to pro něj příliš velký symbol než aby si ho nechal vzít. Nejde o tamní ekonomiku nebo tamní nerostné suroviny. Ty má v Rusku také. Ale kdyby dopustil pád Donbasu, mohl by si třeba Asad pomyslet, že ruské záruky neskýtají dostatečnou jistotu a mohl by to začít řešit jinak. Putin může nechat Donbas rozstřílet na hadry. Může tam dopustit apokalypsu, může tam dopustit genocidu, může dopustit milion uprchlíků. Ale nemůže dopustit, aby ukrajinská armáda došla až na ruské hranice. 

 

Putin bude dříve nebo později muset reagovat a bude muset udělat nějaký útok směrem na Ukrajinu, protože soustředění ukrajinské armády je příliš veliké na to, aby mu čelil jen z Donbasu. A jakmile ruské divize vstoupí na ukrajinské území, okamžitě se spustí mediální řev, že je Putin agresor a je nutné se proti Rusku bránit nejlépe tak, že se tu postaví nová základna NATO.

 

Zároveň ty americké a britské jednotky na Ukrajině budou ruské armádě překážet, protože tam prostě jsou, ale střílet na ně Rusové nemohou. Tím pádem budeme zásobeni dostatečnými obrázky válečných hrůz a budeme mít k dispozici nepřeberné množství důkazů o tom, že Rusové nejsou lidi a budou to říkat různí američtí důstojníci přímo v terénu a budou mluvit pravdu asi tak stejně jako Colin Powell o iráckých zbraních hromadného ničení.  

 

Takhle si to podle mě představují kolem Bidena. Ukrajna zaútočí na Donbas, Putin zaútočí na Ukrajinu, NATO převezme naší ochranu a postaví si tu nový camp Bondsteel s raketkami a možná i atomovkami. Obyvatelstvo bude rádo souhlasit, protože Putin je zlý a je nutné se mu postavit.  Pokud mám pravdu, tak se bude dál eskalovat napětí, dál se bude mluvit o jistém ruském útoku na Ukrajinu, pak to jakoby utichne a pak začne ukrajinský útok na Donbas.

Výsledkem budou ruské problémy na Ukrajině, protože Putin sice má na to, aby Ukrajinu obsadil a zničil ukrajinskou armádu, ale nemá na to, aby ji ekonomicky udržel. Na druhou stranu může Putin použít svojí taktiku Čečensko, dosadit si na Ukrajinu nějakého místního Ramzana Kadyrova, dát mu volnou ruku a přimhouřit oči nad jeho praktikami. V Čečně mu to funguje.

 

Putin tohle všechno samozřejmě ví a jestli ruský prezident v něčem vyniká, tak je to v tom, že dokáže i se silnějším nepřítelem řádně vyjebat. Tenkrát si také všichni na západě mysleli, jak si sevřou Ukrajinu do své západní náruče, vypudí ruské loďstvo z Krymu a postaví si nějakou pěknou základničku co nejblíž Moskvě. A ejhle, ono to pak bylo jinak a zcela nečekaně jinak.

 

Proto bych si myslel, že Putin může překvapit. Že se to nemusí odehrát podle scénáře, do kterého ho tlačí. Popíšu teď pár možností, které si umím představit, ale samozřejmě vařím z vody. Ruskému šachistovi do hlavy nevidím.

 

Dovedu si třeba představit, že Donbas je opevněný tak moc, že ukrajinská armáda prostě neuspěje. Nebude žádné ruské angažmá na Ukrajině a žádná velká ruská jednotka hranice nepřekročí. Postačí instruktoři a štábní zázemí. Možná postačí řádný defétismus ukrajinských branců jejichž bojové nadšení bude zamrzat s klesající teplotou a rostoucími ztrátami.

 

Stejně tak si dovedu představit, že po pár dnech bojů se ukrajinské jednotky otočí a půjdou si to vyřídit se Zelenským. Jiné jednotky zase půjdou Zelenského bránit a Ukrajina bude mít regulérní občanskou válku,  EU z toho bude mít pořádnou migrační vlnu a tím pádem jiné starosti než americké základny.

 

Dovedu si představit i to, že se Putinova vojska nezastaví u Kyjeva, ale půjdou dál a nezastaví se ani na ukrajinských hranicích. Tohle je podle mě sice čirá utopie, ale nikdy nevíte, kdy Rusa naserete příliš. Oni pak mají tendenci zapomínat na lidská práva, na životy, na ekonomiku, na cokoliv a v hlavě mají jen Matku Vlast v ohrožení. Takže sice tomu moc nevěřím, ale nepodceňoval bych ruský sentiment.

 

Dovedu si představit, že než dojde na ukrajinský útok na Donbas, dojde k převratu v Kyjevě. Že by se to na Ukrajině do sebe pustilo bez přímého vlivu Ruska. Kdo ví, kterému oligarchovi už Putin slíbil prezidentský palác v Kyjevě a faktickou beztrestnost při vypořádávání se s opozicí.

 

Stejně tak nevíme, o čem jednal Putin s Orbánem během podepisování nových smluv na distribuci plynu. A nevíme, jestli někde na izraelském velvyslanectví v Polsku nejednají o podrobnostech nového plánu Ribbentrop – Molotov. Jako že nejen Rusko zaútočí na Ukrajinu, ale i Maďaři, Poláci a Rumuni… To by také poněkud měnilo situaci.

 

Podle mě nás od války dělí Zelenského neochota k politické a zřejmě i faktické sebevraždě. Tlak na něj je obrovský, ale Ukrajina jako země v pár bodech odolala. Neupravila podle amerického přání svoje soudnictví a zatím stále ještě neprodává půdu do cizích rukou. Třeba odolají i v tomhle.

Druhé co nás dělí od války, je Putinova schopnost hrát šachy a přemýšlet dopředu.

 

Naděje, že v Rusku mají sice připravenou armádu proti Ukrajině kdyby se nedalo nic dělat, ale že mají i jiné plány o kterých nic neví ani Biden ani Zelenský. Že sice Putin senilovi z Bílého domu něco říkal, ale ve skutečnosti ho sváděl ze stopy. Mezi námi a základnou NATO na našem území je Putinova schopnost vyjebat s Američany.

 

Ale je také možné, že se nic jiného udělat nedá. Že Rusko prostě bude nuceno zaplatit ty šílené náklady na ukrajinské dobrodružství, protože přesně tolik stojí jistota, že případná raketa poletí na Moskvu nikoliv pět minut, ale patnáct.

 

Včera probleskly zprávy, že Putin jedná s Amíky ohledně záruk, že se NATO nikdy nerozšíří o Ukrajinu. Řekl bych, že je to takový poslední pokus o odvrácení pokračování politiky jinými prostředky.

 

Ale já osobně si myslím, že základny NATO na východě nikdy neprojdou (kromě Polska) bez pořádné protiruské hysterie a té je možné dosáhnout jenom ukrajinskou krví.

 

Tímto považuji ukrajinské téma za vyčerpané. Buď se ukáže, že mám pravdu a nebo budu mít radost, že jsem pravdu neměl.

 

Vidlákovy kydy

pokec24.cz