Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezávislá komise - NATO způsobilo sarajevským Srbům a Evropě kolosální škody

11. 3. 2021

Nezávislá komise - NATO způsobilo sarajevským Srbům a Evropě kolosální škody

11. 3. 2021 Janinna komentářů: 2 Jugoslávie, NATO, politika, Srbsko

Mezinárodní komise šesti nezávislých odborníků z různých zemí připravila zprávu o utrpení Srbů v Sarajevu v letech 1992 až 1995.

 

Podle předsedy Mezinárodní nezávislé komise vytvořené z iniciativy Republiky srbské, izraelského vědce, profesora Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, Rafaela Izrajeli, se experti pokusili „napravit“ velkou nespravedlnost páchanou na Srbech.

„Chtěli jsme, aby svět neobviňoval pouze Srby – a nikoho jiného, řekl Izrajeli. – Samozřejmě, říkáme, že někteří spáchali určité zločiny, ale jiní také. Takže jsme získali celkový obraz a myslím, že jsme odvedli dobrou práci.“

Nezávislá mezinárodní komise byla vytvořena před dvěma lety a kromě profesora Izrajeli zahrnovala výzkumníky z různých zemí: z USA, Ruska, Francie, Itálie, Rakouska a Srbska.

„Jsme ve skutečnosti jen vědci a každý z nás si uvědomil okruh svých zájmů a každý z nás se ve spolupráci s ostatními pokusil přispět k závěrečné zprávě Komise, která má více než tisíc stránek,“ řekl profesor.

Poukázal na to, že při psaní zprávy se členové komise snažili být nestranní, tj. snažili se zohlednit všechny úvahy a spojit je ve svých závěrech. 

A dospěli k závěru, že účast zahraničních sil v konfliktu v Bosně a Hercegovině situaci ještě více zkomplikovala, protože NATO se pod rouškou „výkonu spravedlnosti“ postavilo na stranu muslimů a Chorvatů a se zjevnou zaujatostí zakročilo proti Srbům, což “na dlouhá léta zkreslilo obraz“ toho, co se v Bosně v 90. letech stalo.

Izrajeli poznamenali, že USA dodnes prezentují Srby světu jako zločince, kteří útočí na muslimy a obviňují je z údajné genocidy ve Srebrenici.

„Vylíčili Srby tímto způsobem, zatímco současně muslimy vylíčili jako svaté, vystavené agresi, která vedla k bombardování srbských pozic,“ poznamenává vědec.

Izrajeli uvedl, že západní mocnosti udělaly ve své balkánské politice závažnou chybu, protože bojem proti Srbům uvolnily cestu islámským fundamentalistům.

„Bylo to všechno špatně, protože Srbsko bylo spojujícím článkem mezi pravoslavným křesťanstvím a Západem … Ale s vyhlášením Bosny a Hercegoviny jako samostatné muslimské země bylo spojení mezi Ruskem, střední Evropou a Řeckem, až po Středozemní moře, přerušeno. A to znamená, že se křesťanství a západní Evropa fakticky střelily do nohy!“– je přesvědčen předseda Komise.

Podle slov Izrajeli, Komise dospěla k závěru, že Srbové v Sarajevu utrpěli kolosální škody a byla vůči nim spáchána velká nespravedlnost, a z tohoto důvodu odborníci připravili objektivní zprávu o utrpení bosenských Srbů.

Pokec24.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář