Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevyplácí se ignorovat pronacistickou příchylnost Ukrajinců…

27. 9. 2023

Nevyplácí se ignorovat pronacistickou příchylnost Ukrajinců…

27.9.2023 09:34

Na Politico.eu ze dne 26.září vyšel článek popisující událost adorace ukrajinského veterána SS Jaroslava Hunky, příslušníka, zločinecké formace SS, konkrétně ukrajinské divize SS Galizien, který dokládá ideové kořeny banderovské Ukrajiny mající v německém nacismu, což je u nás téměř zakázáno říkat, neboť všeprostupující nenávist k Rusku vše přebíjí.

 Polsko žádá o vydání ukrajinského veterána SS, kterému v Kanadě tleskali

Potlesk pro 98letého Jaroslava Hunka byl pro Kanadu "hluboce trapný", říká premiér Justin Trudeau. Polský ministr školství Czarnek uvedl, že vzhledem ke skandálním událostem v kanadském parlamentu, které zahrnovaly vyznamenání člena zločinné nacistické formace SS Galizien za přítomnosti prezidenta Zelenského, podnikl kroky k možnému vydání tohoto muže do Polska," uvedl Czarnek na X, dříve Twitteru.

V dopise polskému Institutu národní paměti, orgánu, který zkoumá a vyšetřuje minulé zločiny proti polskému národu, Czarnek požádal, aby "naléhavě prošetřil", zda je Hunka hledán pro zločiny proti polskému lidu židovského původu, a dodal, že "známky takových zločinů jsou důvodem k tomu, aby požádaly Kanadu o jeho vydání."

Kanadský premiér Justin Trudeau řekl médiím, že situace je pro Kanadu "extrémně znepokojující" a "hluboce trapná.

"To, co se stalo v pátek, je naprosto nepřijatelné," dodala v úterý kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová. "Byla to ostuda pro sněmovnu a pro Kanaďany a myslím, že předseda by měl poslouchat členy sněmovny a odstoupit."

Kanadský generální prokurátor Arif Virani uvedl, že polská vláda ho kvůli žádosti o vydání dosud nekontaktovala a že "komentovat rané fáze extradičního procesu není vhodné".

"Chtěl bych vám říci, že extradiční proces je citlivá záležitost, která se nakonec dostane na můj stůl ke konečnému rozhodnutí," dodal Virani. "Nemohu komentovat záležitost vydání, dokud se skutečně neobjeví před mým stolem, protože by to ohrozilo vyšetřování."

Poláky mnohdy nemusím, jejich protiruský fanatismus je nebezpečný, protože nepochybně vede k možným dalším konfliktům ve střední Evropě a nejen v ní. V poslední době, ale dokázaly se nevrátit k částečném realismu, zejména odmítnutím dalších zbraní do Polska i tímto příběhem.

A to je dobré zpráva.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář