Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevěřte slibům pirátů

8. 7. 2020

Nevěřte slibům pirátů

 

Hádky a spory ve vedení města neberou konce. Hádá se nejen koalice s opozicí, ale jak psi se rvou mezi sebou i jednotlivé koaliční strany (Piráti, TOP 09-STAN-KDU-ČSL-Spojené síly pro Prahu, Praha sobě). Na posledním jednání pražského zastupitelstva v červenci to bylo kvůli družstevnímu bydlení. Díky neschopnosti radních a nevůli schválit toto téma na program jednání zastupitelstva je družstevní bytová výstavba opět v nedohlednu. Přitom v programovém prohlášení Rady HMP slibují koaliční strany, že zlepšit dostupnost bydlení je jeden z jejich hlavních cílů. Zavazují se podpořit výstavbu realizovanou stavebními bytovými družstvy či neziskovými subjekty, a to zejména poskytnutím vhodných pozemků (např. formou pronájmu). Nejde však jen o družstevní výstavbu, ale také o byty městské. I na to programové prohlášení pamatuje, když se zavazuje, že tyto byty bude pronajímat občanům Prahy, kteří vzhledem ke svým příjmům nedosáhnou bez podpory na tržní nájem bytu – zejména seniorům, rodinám s dětmi a znevýhodněným, a dále občanům, kteří vykonávají důležité profese (učitelé, policisté, strážníci, hasiči atd.).

 

Tolik sliby, nyní realita. Na zmiňovaném zastupitelstvu jsem kvůli bydlení interpelovala radního Adama Zábranského (Piráti). Hlavní město se totiž v rozporu se svými proklamacemi rozhodlo nájmy v městských bytech zdražit. A nejedná se o zanedbatelnou částku, půjde až o trojnásobek nájmů současných, z nynějších 56 – 73 Kč/m2 se vyšplhají na 132-164 Kč/m2! K tomu rostou poplatky za svoz odpadů, energie, za vodné a stočné, potraviny a další základní životní potřeby. Navíc mnohé rodiny v době koronavirové krize přišly o nemalou část svých příjmů, mají dluhy, hrozí jim exekuce. Přitom městské byty jsou určeny právě pro ohrožené skupiny obyvatel, pro nízko a středně příjmové, pro rodiny s dětmi, samoživitelky, seniory, osoby se zdravotním postižením. Piráti brzy zapomněli na své sliby. Radní Adam Zábranský se dokonce proti obsahu mé interpelace ohradil s tím, že jsou to právě oni, kteří po letech našli odvahu nájmy v městských bytech zvýšit.

 

Pro KSČM toto chování žádnou odvahou není! Je to odírání těch, kteří už nemají, kde brát. Je to hazard s lidskými životy, který povede k nárůstu chudoby (včetně dětí), k vystěhovávání, protože lidi na nájmy mít nebudou, k nárůstu bezdomovectví. Bydlení se jako pirátská vlajková loď pod tíhou dávno zapomenutých slibů pomalu potápí i s celou koaliční osádkou.

Naše řešení jde jiným směrem: stavět městské a družstevní byty s nižším nájemným (na 1 000 obyvatel 60 nájemních bytů; výstavba 8 000 bytů ročně), zastropovat nájmy (75 Kč/m2), regulovat náklady na bydlení a zdanit prázdné a investiční byty spekulantů.

 

Marta Semelová,

předsedkyně KV KSČM Praha

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář