Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neúspěšná revoluce na Kubě

17. 11. 2021

Neúspěšná revoluce na Kubě

17. 11. 2021 Janinna  

O výsledcích „protestů“ na Kubě 15. listopadu

 

1. Několik dní před plánovaným termínem protestů média a sociální sítě ovládané USA aktivně pumpovaly téma protestů plánované na 15. listopadu, které měly „iniciovat proces osvobození Kuby“.  Facebook a Twitter zaplavila vlna protikubánské propagandy, klišé a příběhů o hrůzách života na Kubě.

2. Do procesu se zapojily různé nevládní a pravicové organizace Jižní Ameriky, které také začaly vyzývat Kubánce „ke svobodě a demokracií“ a také mluvit o hrůzách komunismu na Kubě.

3. Tato mediální kampaň byla doplněna shromážděními a demonstracemi na podporu „budoucích protestů“ ve Washingtonu, Miami a také v Chile, Kolumbii, Uruguayi, Brazílii, atd.

4. Jako symbol protestů byla předem vybrána bílá – bílé oblečení a „Bílá růže“
https://colonelcassad.livejournal.com/6091985.html 
https://colonelcassad.livejournal.com/7213738.html

Symboly dost stereotypně kopírovaly doporučení příruček o nenásilném svržení režimů, které Spojené státy nechtějí.

5. Protesty měl spustit průjezd městem herce Yuniora Garcíi Aguilery, který měl v rámci sólového průvodu s bílou růží vyvolat reakce veřejnosti a obnovit protesty, na podporu kterých byly v celém regionu použity značné informační a propagandistické zdroje.

6. Kubánské úřady jasně vzaly na vědomí zkušenosti z předchozích protestů a tentokrát vůbec nevyměkly. Herce fakticky umístily do domácího vězení a na jeho okna byla vyvěšena velká kubánská vlajka. Na ostrově byly také zadrženy osoby zapojené do pokusů zorganizovat protest. 

V důsledku toho se protesty jako takové nekonaly, až na žalostné fňukání na sociální síti, doplněné vytím korporátních médií o „zločinech komunistů na Kubě“.

7. Všechno to vypadalo jako dobrodružství, které selhalo. USA se evidentně rozhodly vyzkoušet, zda lze na Kubě něčeho dosáhnout.  Vyzkoušely. Nevyšlo to. Vrátí se ke strategii obléhání až do příštího pokusu

PS. 

Spojené státy očekávaně uvalily sankce na Nikaraguu, včetně členů fronty Sandinistů a jejich rodin.

Celkově vzato ve strategii a taktice amerického imperialismu v Latinské Americe nic zásadně nového není.

pokec24.cz

https://www.pokec24.cz/politika/revoluce-bilych-ruzi/