Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nestrannost na prvním místě

3. 11. 2021

Nestrannost na prvním místě

 Marek Řezanka

 

 Kdysi napsal Jan Keller do Práva pojednání o tom, že je zbytečné zvát do diskuse k V. Moravcovi dva profesory, navíc oba od P., když říkají v podstatě to samé. Jednalo se o P. Pafka a J. Pirka.

 Pavel Pafko má být jedním z členů lékařského konzilia, které posoudí zdravotní stav M. Zemana.

 Připomenu, že to byl P. Pafko, kdo se stal jedním z expertních poradců neúspěšného kandidáta na Hrad v roce 2017, M. Horáčka – a jenž se vyjadřoval v souvislosti s prezidentem republiky, M. Zemanem, o zklamání.

 Osobně toto pokládám za možný střet zájmů. Lékař by měl být nestranný a nezaujatý. Pokud současně zabrousil do politiky, neměl by se zřejmě vyjadřovat ke zdravotnímu stavu svého oponenta.

 Pevně věřím, že v týmu posuzujícím zdravotní stav hlavy státu nebude druhý z profesorů, J. Pirk. Ten se v roce 2017 ostře vymezil vůči druhé Zemanově kandidatuře: „Kdyby dělal jakékoliv jiné zaměstnání, tak by byl v invalidním důchodu, nebyl by schopen jej vykonávat.

 Realita ukázala něco jiného. Od té doby ještě M. Zeman vykonal řadu pracovních cest včetně těch zahraničních a několikrát předvedl svou velmi bystrou mysl i schopnost politického úsudku několik tahů dopředu. Takto opravdu invalida nevypadá.

 Vskutku bych se nerad dočkal situace, kdy by o možném zbavení Miloše Zemana prezidentského úřadu rozhodovali lidé jako Martin Straka (TOP09), Džamila Stehlíková, Martin Lang či Stanislav Bartík. Toto je pochopitelně nadsázka, která však upozorňuje na reálný problém. Občané této země mají právo na nezávislý posudek, nikoli na politický lynč.