Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nerudová - ponor do duše marketingového výtvoru…

28. 4. 2023

Nerudová - ponor do duše marketingového výtvoru…

27.4.2023 14:06

Dnešní rozhovor s někdejší neúspěšnou prezidentskou kandidátkou, nyní poradkyní prezidenta republiky a bývalou rektorkou Mendelovy univerzity v Brně, v Právu (dříve Rudém a pak levicovém), dnes už bez přívlastku, je vlastně ponorem do duše marketingového výtvoru Bartovy zájmové skupiny, pracující soustavně na „modernizaci“ české politiky.

Úžasným plodem tohoto „modernizačního úsilí“ byla volba P. Pavla prezidentem republiky. Přitom Pavel se na svých stránkách chlubil svým IQ 107. Od prezidenta republiky bych ovšem čekal vysoce nadprůměrné IQ, něco mezi 120 až 130 body. Nemusí být tedy zrovna geniální, ale průměrnost?

Je zajímavé, že v rozhovoru Práva, který má čistě marketingový charakter, chybí naprosto otázky, na které by Nerudova měla věrohodně odpovědět. A to jak při výslechu na policii, tak českým médiím. Tedy pokud se chce v budoucnu ucházet o nějakou veřejnou funkci. Mám na mysli její působení na Mendelově univerzitě a praxe, jak bych to nejlépe a slušně charakterizoval, kaucí pro zahraniční studenty ve výši 20 tisíc eur pro zájemce z řad studentů univerzity. Z těchto studentů se řada stala tzv. turbostudenty, kteří ukončili své studium poněkud příliš rychle. Přitom účet pro platbu zájemce existoval údajně u nejmenované banky v Salzburgu a univerzita samotná dostávala za „kus“ 5 tisíc eur. Tedy čtvrtinu z celkové, studentem zaplacené částky.

Jeden z prezidentských kandidátů, protikandidát paní Nerudové, prof. Zíma, bývalý rektor Karlovy univerzity, popsal tento děsuplný systém výroby absolventů zmíněné vysoké školy v televizní diskusi před statisíci diváků velmi detailně. Rád bych věděl, zda Policie ČR už zahájila příslušné úkony, jako třeba zahájila v některých případech při falešných obviněních mé osoby, aby pak se zpožděním několik měsíců vydala informaci, že jsem se žádné lumpárny nedopustil.

U Nerudové je všechno jinak. Žádné plošné odposlechy jako u D. Ratha při pouhém obvinění z ulice, ale klídek. A stejně tak klídek ze strany médií.

Myslím, že nemá smysl, abych komentoval melanž názorů bývalé rektorky jedné z českých univerzit. Je prý odbornicí na daně a makroekonomiku. Už před časem jsem hovořil o tom, že by měla uvažovat o navrácení svého diplomu. Také tentokrát zůstala u své oblíbené teze (i když ne stejně vyjádřené), že tím největším „zlem“ je Andrej Babiš.

A tak podle naší slavné „ekonomky“ přišedší do politiky z vysoké školy prodávající diplomy, je příčinou vysoké inflace, kterou zažíváme, činnost předchozí vlády A. Babiše. To je tvrzení k smíchu a k smíchu je také autor tohoto blábolu.

Je to asi tak stejné, jako když Eurostat zveřejnil, že v Česku byl loni nejdražší plyn ze všech zemí EU a premiér to chce rozporovat. Co je pravda, je pravda, čísla nelžou. Prostě vláda P. Fialy nám zavařila více, než musela. A pokud si dobře pamatuji, tak Babišova vláda v závěru roku 2021, tedy když už končila svou činnost, úplně zrušila DPH u plynu a také u elektřiny. A tím snížila inflaci. A inflace byla v prosinci 2021 na 6%, a to bylo nejvýše z celého toho roku. Teď např. u potravin přesahuje 20%...

Prostě Nerudová si nemůže pomoci. Uvažuje v ideologických klišé a v marketingových floskulích. Místo aby řekla veřejnosti to, co je pravda, že tahle vláda na to prostě nemá - ani odborně, ani erudicí, ani manažerskými zkušenostmi jednotlivých svých ministrů, lže.

A už vůbec se Nerudová nedotýká toho, co by měla vláda v první řadě řešit. Ukončit válku na Ukrajině a ne ještě eskalovat tento konflikt dodávkami zbraní a hecováním ukrajinských lídrů. A dále začít řešit odkupy akcií ČEZ od soukromých investorů, které do ČEZ kdysi pustila vláda ODS. Jakmile stát bude stoprocentním vlastníkem této energetické firmy, může začít diktovat ceny. Tedy snížit ceny na úroveň výrobních nákladů plus mírný zisk. A čtvrtinu produkce, která se nespotřebuje, prodávat na energetické burze v Lipsku za světové ceny.

Tak by vláda pomohla jak českým domácnostem, tak českým firmám, zejména těm malým a středním. A přímo by zachránila některé živnosti, jako jsou např. pekaři.

Ale jak to kdysi ve své krásné písni napsali Suchý a Šlitr: „O tom nemá (vláda, ani Nerudová – pozn. autora) ni šajna“…

 Jiří Paroubek

vasevec.info