Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepřesnosti o historii Maloruska alias Ukrajiny

26. 2. 2022

Nepřesnosti o historii Maloruska alias Ukrajiny

Jiří Jaroš Nickelli, etnograf historik

 

I) Ukrajina je název novověký, původní název byl Kyjevská RUS a poté Malorus.

 Název Malorus  se používal ve 20.století až do roku 1944 Byl to název etnografický a zeměpisný, protože Rusko se dělilo podle dialektů a území na Bělorus, Velkorus a Malorus Tak to určil největší slavista J,P. Šafařík, tak to určili ruští etnografové jazykovědci a historikové, jako akademik Tarle,  tak to určil největší slovanský archeolog prof. Niederle atd. Podívejte se na mapu Slovanstva z roku 1909 v knize Slovanský svět do prof. Niederla....

Název "Ukrajina" původně od 16.století značil pás území pohraničí - tedy ne celou Malorus. - s polským královstvím na jedné straně, a s tatarskými chanáty pod tureckou Portou na druhé straně. 

 

Tak například Poláci drželi území na jihu (Kamenec Podolskij) a Tataři obsazovali Krym pod Turky Byl vrácen Rusku 1783 knížetem Potěmkinem Tauričevským (titul byl podle Tauridy-Krymu! nebyl to jen stavitel vesniček pro diplomaty!) a potvrdil to náš Josef II. Až do loupeže Chruščova 1954 byl Krym ruský.

 

II) název Ukrajinci zavedl maloruští vzdělanci jako Taras Ševčenko a druzí v II. půli 19.století

 

III) Státnost Malorusi neboli Ukrajiny se datuje až od I. světové války od roku 17, kdy vojska Němce Mackensena spolu s rakouským vojskem  Böhm-Ermolliho, co prohrál Zborov, instalovala Ukrajinskou národní radu s atamany Machnem, Petljurou a Skoropadským. Skoropadský jako gen. sekretář vládl před Leninem (toto Putin v projevu zkráceně nenaznačil, a to pak mate veřejnost neznalou podrobností) pomocí dekretů univerzálů. Po občanské válce atamani s bělogvardějci prohráli a teprve tehdy Lenin ustavil Malorus - Ukrajinu jako socialistickou republiku ,součást SSSR, a to roku 22. Atamanské peníze měly první hákový kříž dávno před Hitlerem, byl brán jako slovanský symbol....Je to publikováno s foto v knize Za svobodu. Sovětské Rusko ustoupilo zpočátku Němcům v Brestlitevském míru, který podepsal Trocký. a proto mohla existovat   "Centrální Ukrajina"  dva roky, nežli bolševici vyhráli občanskou válku. 

 

IV) Od tzv. "centrální Ukrajiny" Skoropadského se odtrhli RUSÍNI pod dr.Žatkovičem v USA, a připojili se k nově ustavené Republice Československé, pozdější ČSR. Důvod prostý. Ukrajinci Kyjeva neuznávali  Podkarpatské Rusíny jako národ. To se děje dodnes a je ironií osudu, že tisíciletí okupanti Rusínů, Maďaři dnes účelově hájí jejich samostatnost

 

Závěrem:

Dnešní politici si Ukrajinu vykládají účelově jako jakousi starobylou "státní entitu" což je nesmysl. Malorus v dějinách nikdy neměla stále a přesné hranice, historické hranice,jako například Polsko nebo Čechy.

X krát jsem to psal, ale hlas etnografa historika je jako jen házení pravdy na stěnu ignorace a LŽI

Vládnou politruci, říkající si politologové, a jejich hlas je hlas mocných - i když je to hlas nepravd polopravd a úplných lží.