Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neničme to, co ještě jakž takž funguje

7. 12. 2020

Neničme to, co ještě jakž takž funguje

4. 12. 2020 9:23:07

 

Nesouhlasím s propouštěním řadových pracovníků pošt, doručovatelek, doručovatelů, pracovníků na přepážkách České pošty. Propusťte ředitele a top manažery. Propusťte žáby na prameni.

Řadoví pracovníci pošt mají už tak velice těžkou práci a často nestíhají. Někdy je jejich práce i nebezpečná, to když nosí seniorům důchody. Mnozí ze mladších čtenářů mého článku nyní namítnou, proč si všichni senioři nenechávají posílat peníze na bankovní účet. A ti z agresivnějších diskutérů si dokonce pomyslí, že by měla být povinnost, aby byly důchody posílány na bankovní účty.

V tom se zase zračí nepochopení pro potřeby těch, kterým už ubíhají síly. Mít finanční hotovost i pro drobné výdaje, je pro dříve narozené nezbytností. Navíc, jedním z bodů programu Rozumných je zachování fyzických peněz, neboť tento fakt je jedním z atributů svobody. Tam kde fyzické peníze neexistují, tam neexistuje ani svoboda jako taková.

Vraťme se však se k hlavnímu tématu. Pokud chce ředitel pošty ušetřit, nebo-li jak se nyní říká racionalizovat, tak ať si sníží svůj mnohatisícový plat s milionovými ročními odměnami a propustí top manažery s vysokými platy na ředitelstvích pošt.

Internetem proběhl minulý týden případ jedné soukromé firmy, kdy majitel propustil všechny vysoké manažery, všechny vedoucí pracovníky a zdvihla se výkonnost firmy o 400%.

To je cesta pro Českou poštu. A pane ministře Hamáčku, pod kterého pošty patří. Když Vás generální ředitel České pošty nechce poslechnout s tím, aby upustil od propouštění řadových zaměstnanců, prostě propusťte ředitele. A ten nový by měl brát maximálně 80 tisíc a ne miliony. Tam je zakopaný pes racionalizace. Skrouhnout platy a odměny top manažerů. Nebojte se ono to bez nich bude fungovat lépe. Stejně se většina těchto lidí na dobře placených místech ve státní sféře nějakým způsobem na své místo dostala nějakým druhem protekce. A co se týká platu pro generálního ředitele České pošty osmdesát tisíc? Nebojte se, on to někdo nový rád vezme. Všechny firmy v soukromé sféře zasáhne lavina propuštění a krachů a nakonec bude i těch 80 tisíc na teplém státním místečku pro kohokoliv dobré. Nedávno proběhl v televizi snímek v cyklu Nevinné lži, kdy jeden takový “nepostradatelný“ top manažer byl po tom, co propustil přebytečné pracovníky v rámci úspěšní racionalizace sám propuštěn. Myslel si, že po něm sáhne kde kdo. Omyl, najednou se ukázalo, že je naprosto nepotřebným elementem a „kamarád“, který s ním hrával golf mu řekl: „Vždyť nic neumíš“.

Teď mi budou chytrolíni namítat. Ministr nemůže odvolávat ředitele pošt. Samozřejmě, že to vín. To mohou členové dozorčích rad, či všelijakých jiných trafik pro odložené politiky (mimochodem, byl jsem přítomen rozhovoru, kdy jeden významný člen jedné významné strany utěšoval po volbách v tu dobu již bývalé poslance, kteří se nedostali znovu do Poslanecké sněmovny: „Nebojte se, my se o vás postaráme.“). Zrušte všechny tyto rady, přiživující se na státním rozpočtu a řiďte i státní firmy jako normální firmu (nemyslím tím mezinárodní kolosy, kde není ani v podstatě znám faktický vlastník a jejichž management je též sestavován na principu chlapců či děvčat, co spolu mluví). A normální firma si cení těch, co jí vydělávají peníze a ne těch, co se na vydělaných penězích přiživují.

Stát bude v souvislosti s nekončící pandemií nucen vyplácet spoustu peněz novým nezaměstnaným. Tak proč ve státní firmě nakládat stávajícím řadovým pracovníkům ještě více práce, kterou i tak nestíhají nyní. Nepropouštějte ve státní firmě, která navíc pro spoustu občanů je potřebná. Nerušte venkovské pobočky a vůbec pobočky. Ano, je to tak, raději umělá zaměstnanost a usnadnění života občanů tím, že nebudou rušeny pobočky pošt, než nezaměstnanost a s tím ruku v ruce nárůst psychických problémů.

Petr Hannig, předseda Rozumných

Autor: Petr Hannig |

Zdroj: https://hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=761915