Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není nad statečnost

6. 6. 2020
Není nad statečnost
 
„...Musíme dokončit majetkoprávní a finanční vypořádání za pobyt sovětské armády na našem území v průběhu okupace, protože to také zůstalo opuštěno. Tam nám dluží obrovské miliardy a nějak se k tomu nemají,“ prohlásil český hudební skladatel. (Z článku „„Dluží nám obrovské miliardy.“ Kocáb chce peníze za pobyt sovětské armády na území Československa“, cz.sputnik)
 
Pan Kocáb projevuje velkou mužnost. Dal se do boje s Ruskem o peníze, které nám, podle jeho názoru, dluží Rusko za okupaci. Nedávno s Ruskem lámali svá kopí i tři mušketýři, z nichž o dvou se ani neví, kde v tuto dobu pobývají. Nelze se jim divit, když, podle zaručených zpráv, přijel do Prahy Rus s kufříkem, v němž měl jed. Nikdo samozřejmě nemůže vědět, ani naše věhlasná BISKA, kolik v kufříku bylo dávek. A přesto pan Kocáb jde do boje za miliardy, které nám Rusko , jak tvrdí, dluhuje. Vždyť i pro něj, přestože dva ruští diplomaté byli vypovězení, Praha nemusí být bezpečná. Proto jeho statečnost musíme velmi ocenit.
 
Kdosi však nám tvrdí, že Rusové nám již dávno zaplatili všechny dluhy ze sovětské éry. Jejich výše byla dohodou stanovena. A v souladu s ní nám Rusové vše zaplatili.
A co nyní? Pan Kocáb je nejen velký hrdina, ale zřejmě i odborník přes mezinárodní právo a finance. Takže může třeba sám, lépe však v kolegiu dalších odborníků, vypočítat, kolik miliard tento ruský dluh činí a jak jej hodlá vymáhat, když ti Rusové se nemají k jeho zaplacení.
 
A tady opět pan Kocáb stoupá na nebezpečnou půdu. A to dokonce i s otevřeným hledím, aniž by se skrýval. Komu čest, tomu čest! Pan Kocáb si zaslouží náš obdiv. Vymáhat dluhy, které byly již údajně zaplacené, a k tomu na Rusech, je jistě velké riziko.
 
Kdyby byl méně statečný, jistě by nejdříve požadoval reparace na Němcích, kteří nám je dluží asi 75 let. Pakatel, jen několik bilionů korun, pokud přičteme i každoroční úroky k původní částce 360 miliard předválečných korun, půjde možná i o nějakou desítku bilionů.
¨
Samozřejmě od Němců nehrozí, že by pana Kocába za vymáhání reparací v Praze otrávili. To není přece jejich styl! Takže v tomto směru může být pan Kocáb v klidu. Problémem je však otázka, zda Němci nám reparace chtějí zaplatit. A pokud ano, pak kdy? Jak na to?
 
Snad bude nejlépe, když by naše vláda jmenovala pana Kocába komisařem pro vymáhání ruského dluhu a německých reparací. A pak s důvěrou můžeme čekat, že pan Kocáb vše k naší spokojenosti vyřídí. Dej, Bože!
J. Kovář
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář