Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo v březnu ukončí karanténu a zruší lockdown

8. 3. 2021

Německo v březnu ukončí karanténu a zruší lockdown

Dmitrij Sedov

4. března 2021

 

Německo se rozhodlo k návratu ze všeobecné karantény k normálnímu životu v průběhu března. Stalo se tak na distanční konferenci vlády a ministerských předsedů všech federálních zemí. Konference dne 3. března trvala 11 hodin. Byl připraven plán, „cestovní mapa“ ke zrušení izolace po celé zemi. Základem plánu je postupné zeslabování v závislosti na rozsahu  a úrovni nemocnosti v jednotlivých okresech. Tam, kde je výskyt nemoci pod 50 (50 lidí na 100 tisíc obyvatel) půjde uvolnění nejrychleji. Při stovce bude opatrnější a nad stovku bude proces zabrzděn. Hlavní zvláštnost je ve zrušení dřívějšího požadavku epidemiologů řídit se při zeslabování indexem 35.

 

Merkelová po konferenci řekla, že i přes nebezpečí třetí vlny nemocnosti se vláda rozhodla o omezení kvůli únavě společnosti. Řekla: „Nastala doba ulehčit lidem život.“

 

Komentáře médií nehovoří o přípravě nové vlny protestů proti karanténě. Má být další masová manifestace hnutí  „Myslet napříč 7/11“ dne 4. dubna ve Stuttgartu. Protesty se mají zesilovat v souvislosti s přípravou oslavy katolických Velikonoc a začne se 24. dubna.

 

Merkelová řekla: „Dnes můžeme mluvit o naději na přechod do nové etapy a je to velmi odpovědná fáze.“ Obává se šíření britské mutace, což by mohlo vést ke zrušení uvolňování. Proto žádá o stálé respektování disciplíny. Jedno z největších nebezpečí vidí v tom, že Němce opustí zdrženlivost.

 

Bavorský předseda vlády Söder žádá o obezřetnost. Domnívá se, že vláda má důležité nástroje: Testy a očkování. Ale ani jedno z toho není připraveno v požadovaném rozsahu. „V testech nejsme tak daleko, jak bychom chtěli, a s injekcemi jsme rovněž za zahraničím.“ Dále uvedl: „Je potřeba rychle vytvořit infrastrukturu, ale je jasné, že není dost času. Dodávky dostatečného množství vakcín se očekávají až v dubnu.“

 

Uvolnění musí být provázeno posílením testování. Od příštího týdne budou moci všichni občané SRN bezplatně absolvovat expresní testy, ale je málo očkovacích center. Vyvíjí se a brzy bude k dispozici individuální test. Uvažuje se o očkování rodinnými lékaři. Čeká se, že dojde k rozhodnutí očkovat osoby nad 65 let vakcínou AstraZeneca.

 

První uvolnění přijde 8. března. Budou se moci setkávat rodiny s počtem 5 dospělých a neomezený počet dětí do čtrnácti let, což dříve nešlo. Otevřou se obchody s knihami, s květinami a se zahradnickými potřebami, ale musejí se dodržovat hygienické podmínky. Jestliže budou během dvou týdnů výsledky kladné, otevřou se kavárny, divadla, kina a sportovní zařízení vnitřní i venkovní. Ale počítá se s možností zvláštního přibrzdění pro případné nebezpečí. Veškerou organizaci kolem uvolnění má na starosti ministerstvo zdravotnictví.

 

V dubnu se očekává velké množství masových akcí kvůli jarním svátkům a kulturním a sportovním událostem. Merkelová řekla, že „jaro 2021 musí být jiné než jaro 2020, musí být svobodné“.

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář