Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo se k vládě O. Scholze obrací zády

11. 11. 2023

Německo se k vládě O. Scholze obrací zády

11.11.2023 11:11

Dost politiky vlády kancléře Olafa Scholze má již 41 procent Němců a jako řešení vidí předčasné volby. Vyplývá to z posledního průzkumu Deutschlandtrend pro televizi ARD. Pokračování současného kabinetu podporuje jen 32 procent dotázaných.

Vládní SPD, Zelení a FDP, tvořící semaforovou vládu,   mají nižší podporu než opoziční CDU/CSU a také  AfD, která opět přesáhla 20 procent.  V německé společnosti se vrací myšlenky na velkou koalici křesťanských demokratů a sociálních demokratů, podobně jako v posledních dvou obdobích kabinetu kancléřky Angely Merkelové, nyní ji jako alternativu vidí 16 procent Němců.

Předčasné volby si přejí především voliči Alternativy pro Německo, celých 86 procent příznivců této je pro takové řešení.  Mezi příznivci křesťanskodemokratických stran CDU a CSU je pro 39 procent  a  34 procent by rádo vidělo návrat velké koalice.  Podpora pokračování dnešní vládní koalice si přeje 62 procent sociálních demokratů a 80 procent Zelených.  Složitější je situace u Svobodných (FDP), kde 47 procent podporuje pokračování koalice a 39 procent je proti tomu.

Málo se oproti předchozímu průzkumu změnilo na podpoře jednotlivých politických stran. Pokud by se volby do Spolkového sněmu konaly příští neděli,  nejsilnější by byl blok křesťanských demokratů   – 30 procent respondentů by volilo CDU/CSU. Na druhém místě je   AfD s 21 %. 

Sociální demokracii  by volilo  pouze 15 procent, je to   nejslabší výsledek od parlamentních voleb v roce 2021. 15 procent  by volilo Zelené   a pouze 5 procent   FDP.   Strana Levice (4 procenta) by zůstala mimo Spolkový sněm.

Na složitost současné situace v Německu ukazují také výsledky průzkumu ve východoněmeckém Duryňsku. Podle listopadového šetření společnosti INSA by zde volby vyhrála Alternativa pro Německo, kterou by volilo 34 procent voličů. CDU  by podpořilo 22 procent, Levice by získala  20 procent. Teprve na dalších místech jsou vládní strany SPD ziskem 9 procent a Zelení a FDP shodně ubohá 4 procenta.

Jan Urbach, vasevec.cz