Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německé úřady jsou zmateny obviněním z financování Navalného

7. 9. 2021

Německé úřady jsou zmateny obviněním z financování Navalného

Německá vláda byla zmatena prohlášeními, že mimo jiné prochází financování bloggera Alexeje Navalného německou ambasádou v Rusku.

Alexej Navalnyj

7. září 2021 - 03:20

 

Oznámilo to dnes, 6. září, na briefingu zástupkyně německého ministerstva zahraničí Andrea Sasse.

 

„Německá vláda byla velmi překvapena obviněním zaměstnanců německého velvyslanectví v Moskvě," řekla.

 

„Jednoznačně odsuzujeme tyto činy a naléháme na respektování osobních práv našich zaměstnanců," řekla zástupkyně ministerstva zahraničí.

 

4. září oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová na  svém telegramovém kanálu oznámila potvrzení informace, že mezi těmi, kdo sponzorovali projekty Navalného, byly desítky zaměstnanců zahraničních ambasád v Rusku.

 

Schéma podle Zacharové vypadalo takto: Zahraniční velvyslanectví v Rusku najímala ruské občany k práci, vyplácela jim peníze a ti pak převáděli finanční prostředky do příslušných struktur. Jak Zacharova zdůraznila, „většina těchto darů prošla diplomatickými misemi USA a Německa, a pokračovala, že „zaměstnanci velvyslanectví Kanady, Francie, Španělska a dalších zemí NATO se také zúčastnili tak zábavného malého kolotoče“.

 

Zacharová: Verze o otravě Navalného se úplně zhroutila

 

Mluvčí ministerstva zahraničí připomněla, že desítky ruských diplomatů byly hromadně vyhozeny po amerických volbách 2016, byli obviněni  ze zasahování do amerických voleb bez jediného důkazu.

 

„Je děsivé si myslet, co by se stalo, kdyby našli alespoň dolar ve prospěch jedné z politických stran například od kulturního atašé, zástupce Rossotrudničestva nebo korespondenta federálních médií v USA," uzavřela diplomatka.

 

Připomeňme, že Alexej Navalnyj, dvakrát podmínečně odsouzený, byl zařazen na seznam hledaných pro více porušení podmínek výkonu trestu v případě Yves Rocher. Zadržen byl 17. ledna na letišti Šeremetěvo po návratu z Německa, kde se léčil, a 2. února soud rozhodl o nahrazení podmíněného trestu trestem nepodmíněným.

 

(rp,prvnizpravy.cz, strana,foto:arch.)