Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci nechtějí ruské zástupce na akcích výročí osvobození KT

20. 4. 2024

Němci nechtějí ruské zástupce na akcích výročí osvobození KT

 

19.4.2024 13:58

Německé úřady oznámily velvyslanectví Ruské federace v Berlíně, že účast ruských představitelů na akcích k 79. výročí osvobození vězňů koncentračních táborů je nežádoucí.

„Naše ambasáda v Berlíně obdržela oznámení, že je nežádoucí, aby se ruští oficiální představitelé účastnili vzpomínkových akcí u příležitosti 79. výročí osvobození vězňů v továrnách na smrt,“ uvedla oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Otázkou je, nakolik německý postoj je reakcí na konflikt na Ukrajině a nakolik součástí pokusů o přepisování dějin. Je totiž třeba zmínit i vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, která letos osvobození německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau přiřkla „spojencům“ a nezmínila  jednotky Rudé armády pod velením maršála Koněva.

Je ironií, že v řadě německých koncentračních táborů působili jako strážní služba ukrajinští kolaboranti a podle svědectví vězňů patřili mezi nejkrutější. Důkazem je i známý případ Johna  Demjaňuka  (Ivan Mykolajovyč Demjaňuk).

Berlín také nereagoval na nótu zaslanou v březnu ruskou stranou a požadující, aby byly zločiny spáchané nacisty během Velké vlastenecké války na území SSSR uznány jako akt genocidy. 

 Jana Putzlacher

vasevec.cz

Foto: Osvobození KT Auschwitz Rudou armádou v lednu 1945

Poznámka ČNL: Když účast ruských představitelů na akcích k 79. výročí osvobození vězňů koncentračních táborů je nežádoucí, doufáme, že z německé strany se těchto akcích nezúčastní potomci zasloužilých obergrupenführerů SS či vysokých funkcionářů NSDAP, kteří již nyní jsou členy některých německých ústavních orgánů.