Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci chtějí unii jako federální stát

26. 9. 2023

Němci chtějí unii jako federální stát

25.9.2023 12:24

Náměstkyně německého ministra zahraničí Anna Luehrmannová uvedla, že podmínkou rozšíření EU je její reforma. To zahrnuje: zrušit právo veto.

Zástupkyně   německé ministryně zahraničí  Anna Lührmannová  (Zelení) poskytla rozhovor týdeníku Der Spiegel, ve kterém vyjádřila názor, že rozšíření Evropské unie  a přijetí zemí západního Balkánu, Moldavska a Ukrajiny nezpůsobí paralýzu Evropské unie pouze v případě, že mu bude předcházet reforma unie.

Komise expertů jmenovaná Lührmannovou  a jejím francouzským protějškem Laurence Booneeovou chce zrušit princip jednomyslnosti v zahraniční a bezpečnostní politice. Navrhuje také zavedení „záchranné sítě suverenity“. „Pokud se země domnívá, že rozhodnutí porušuje její ústřední národní zájmy, bude mít právo předložit tuto záležitost na fórum hlav států a vlád,“ řekla Lührmannová.  Komise navrhuje, aby země, které se cítí ohroženy zavedením principu většinového hlasování, mohly odstoupit. Zbývající země by hlasovaly většinou.

Německo dlouhodobě prosazuje zavedení většinového hlasování v zahraniční a bezpečnostní politice EU.  Touto reformou podmiňuje souhlas s rozšířením Unie. Připomeňme, že letos v březnu německý kancléř Olaf Scholz vyzval k dalekosáhlým reformám EU a označil zrušení pravidla jednomyslnosti za „nevyhnutelné“.

 V koaliční smlouvě „semaforové“ vlády SPD,  FDP a Zelených je deklarován další rozvoj Evropské unie „směrem k federálnímu evropskému státu“.

 Jan Urbach

vasevec.cz