Jdi na obsah Jdi na menu
 


Několik vět o Lichtenštejnech

25. 2. 2020
Několik vět o Lichtenštejnech
 
Rod má velké zastání v Sudetoněmeckém landsmanšaftu. Hlavní nynější představitel rodu Hans Adam Lichtenštejn (narozen 1945) je považován za nejbohatšího evropského šlechtice s odhadovaným majetkem přes 100 miliard korun. Lichtenštejnům patří mimo jiné banka LGT Bank.
 
Nadace knížete Lichtenštejna disponuje podle odhadů obnosem 25 miliard korun. Někteří pozorovatelé tvrdí, že je před různé fondy napojena na českou scénu, tedy na subjekty, které mohou přispět k tlaku na vrácení majetku do rukou Lichtenštejnů. Objevují se náznaky, že nadace podporuje aktivity Milion chvilek pro demokracii, některá média a politické strany jako TOP 09, Lidovce a další…
 
Kromě pozemků a stovek budov požadují Lichtejštejnové pětici zámků. Chtějí zámky Lednice a Valtice, které byly v minulosti centrem jejich panství. Dnes jsou kulturními památkami UNESCO. Chtějí také 10 tisíc hektarů okolních lesů a polí. Lichtenštejnové podali žalobu na vyklizení zámku Šternberg, Bučovice a Velké Losiny. Žádají též o navrácení Dyjského trojúhelníku, největšího Lužního pralesa v Česku.
 
Výňatek z článku Höppnera, 20. 11. 2019 ArgumentyaFakta
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář