Jdi na obsah Jdi na menu
 


Někdo udal učitele Václava Šebestu z Puklic, na smrt byl poslán učitel Ladislav Ropp

5. 1. 2024

Někdo udal učitele Václava Šebestu z Puklic, na smrt byl poslán učitel Ladislav Ropp

 

Už bylo zmíněno, že čeští kantoři to za okupace měli těžké. Byli nuceni vykládat a učit i to, co byla lež a výmysl, to se jim nutně protivilo. Na druhou stranu bojkotovat učivo znamenalo nejen ztrátu zaměstnáni, ale i kriminál... Vždyť v čele ministerstva stál největší kolaborant té doby - Emanuel Moravec. Sám mohu potvrdit, že výuka češtiny oproti německému jazyku byla v poměru 1 : 3, zeměpis byl vyhrazen zcela jen Velkoněmecku.

Učitelé se cítili  být omezeni i na veřejnosti, platil přece zákaz vést rozhovory o politických tématech. Vše se neúměrně zhoršilo po atentátu na R. Heydricha. Vynášení rozsudků nad českými vlastenci bylo jak na běžícím pásu. Považovalo by se za zázrak, kdyby učitelé vše tohle nepocítili a mnozí z nich na to nedoplatili.

Někdo udal učitele Václava Šebestu z Puklic, na smrt byl poslán učitel Ladislav Ropp, stejně jako Josef Veselák ze Staňkova. Na Kdyňsku si gestapo přišlo pro ředitele měšťanské školy Maxmiliána Karase. Další oběti byl též ředitel školy z Pocínovic, Bedřich Kalvoda. U těchto obou postačilo obvinění, že údajně schvalovali atentát. Gestapáci z Klatov (tato služebna patřila snad mezi nejhorší u nás) je bez soudu sváželi s ostatními na popraviště v Lubech u Klatova. A tím jsem jejich počet z Chodska - nositelů vzdělání - zdaleka nevyčerpal.

Nezapomínejme na oběti těchto i dalších českých vlastenců, kteří v boji s Němci položili své životy!

Z archivních materiálů připravil Josef Sedlák