Jdi na obsah Jdi na menu
 


Někdo dluží vysvětlení

13. 5. 2020

Někdo dluží vysvětlení

 

   Ten příběh je známý. Veřejnost byla informována, že na letiště v Praze přiletěl ruský diplomat vybavený prudkým jedem. Ohledně účelu jeho cesty byla zmiňována jména dvou pražských politiků, jejichž počínání vnímá ruská strana jako provokaci. Moskva popřela, že by jakýkoliv její diplomat do Prahy v uvedenou dobu přiletěl, natož s podobným vybavením a podobným úkolem.

   Až dosud si může každý o věci myslet svoje a je čistě na něm, které z obou verzí je ochoten důvěřovat. Jisté je jen to, že nemohou být pravdivé obě dvě zároveň.

   Do toho však přichází prohlášení českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který veřejnosti sdělil, že považuje ruský protest za zpochybňování jedné ze základních lidských svobod, a sice svobody slova. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že tímto celá záležitost skončí.

   Ve skutečnosti ministr Petříček otevřel, aniž by to patrně sám tušil, velice palčivý problém. Nejen naše orgány, ale také instituce Evropské unie přece už nějakou dobu velice rozhodně bojují proti šíření tzv. fake news, nepravdivých zpráv. V Evropské komisi má tuto agentu na starosti česká komisařka Věra Jourová.

   Pokud byla zpráva o příletu odhaleného zabijáka pravdivá, pak někdo dluží veřejnosti informace, jak byl zadržen, jakým způsobem s ním proběhlo řízení a zda byl již vyhoštěn anebo jinak potrestán. Jak totiž zcela správně prohlásil premiér Andrej Babiš: „Není možné - pokud je to pravda – aby tady nějaký cizí stát prováděl akce proti našim občanům“.

   Je zde ovšem i ta druhá možnost, a sice, že se jedná o vyloženou nepravdu, o přímo ukázkové fake news. V tom případě by měl ovšem podat vysvětlení ministr zahraničí. Měl by alespoň trochu věrohodně objasnit, proč považuje šíření lží, nepravd a dezinformací za součást svobody slova, na kterou má každý nárok.  

   Pokud to neudělá, vzbuzuje tím neodbytný dojem, že nejen naše orgány zaměřené na boj s dezinformacemi, ale také eurokomisařka Věra Jourová svým tažením proti falešným zprávám zpochybňuje svobodu slova coby jednoho ze základních lidských práv. 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář