Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvyšší princip mravní. Článek od Jaroslav Bašta

20. 6. 2021

Nejvyšší princip mravní

Článek od Jaroslav Bašta

 

Jak už se stalo pro naší dobu příznačné, věcem důležitým novináři věnují jen minimum pozornosti. O to více se zabývají podružnostmi.

Tento týden jsme to velmi názorně viděli a slyšeli ve zpravodajství a komentářích o události týdne, setkání prezidenta USA Joe Bidena s jeho ruským protějškem Vladimírem Putinem. Oba státníci po své schůzce (o něco kratší než bylo původně plánováno) vydali krátké společné komuniké a potom každý z nich vedl svou vlastní tiskovou konferenci, na něž se upřela veškerá mediální pozornost. Komuniké média evidentně nezaujalo, přestože bylo stručné, jasné. Ostatně, posuďte sami:
   
„Dnes jsme se shodli na principu, že v jaderné válce nemohou být vítězové, a ona proto nikdy nesmí být zahájena.“

Výrok má o to větší váhu, že ho pronesly hlavy dvou států, které vlastní více než 80% nukleárních zbraní člověkem vyrobených. Přiznám se, že mě obsah komuniké zároveň potěšil i vyděsil. Potěšil proto, že vyjádřil odhodlání obou velmocí nedopustit jadernou katastrofu, a vyděsil proto, že prozradil, jak blízko jsme jí na jaře letošního roku byli. V dubnu totiž západní hranice Ruské federace začala nápadně připomínat budoucí frontovou linii evropské velké války. Z jedné strany se soustředily jednotky 27 členských států NATO o síle 30 000 bojovníků, na Ukrajině podél demarkační čáry oddělující vzbouřené „lidové republiky“ Donbasu stálo asi 90 000 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, již od března připravených k útoku na Donbas a Krym. Jim čelilo na ruské straně hranice 90 – 120 000 ruských vojáků.

Šlo o největší kumulaci ozbrojenců od skončení Studené války a konflikt mohla zažehnout i náhodná akce, třeba některé paramilitární jednotky na ukrajinské či povstalecké straně. To, že ve stejné době na druhém konci Eurasie u pobřeží Tchajwanu probíhaly největší čínské námořní manévry v historii, dokreslovalo riziko vzniku válečné konfrontace a vypuknutí Třetí světové války. Zřejmě tehdy si jak prezident USA Joe Biden, tak prezident Ruské federace Vladimír Putin uvědomili svoji odpovědnost za osud naší planety a vydali se na cestu vedoucí k udržení míru. Jejich krátké společné komuniké vyjadřuje nejvyšší mravní zákon naší doby.

Společnými silami chtějí eliminovat všechna rizika vedoucí k válce, proto Rusko bude brzdit jaderné ambice Íránu a USA se vyslovily proti vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO. Česká republika za této situace ponese do budoucna podobný cejch země, která se v kritické situaci snažila přispět k vyvolání konfliktu.

http://www.rukojmi.cz/clanky/11794-nejvyssi-princip-mravnin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář