Jdi na obsah Jdi na menu
 


Největší hrozba pro české občany

26. 6. 2023

Největší hrozba pro české občany

Marek Řezanka

Dne 26. 6. 2023 zasedne celoškolský senát Vysoké školy ekonomické. Má snahu odvolat děkana Národohospodářské fakulty, Miroslava Ševčíka, z funkce, a to jen proto, že Miroslav Ševčík zastává odlišné názory od těch „jediných správných“, které prosazuje kabinet Petra Fialy, který ovšem mnohé své názory mění za pochodu (jako například názor na výběr daní).

 Vnímám jako občanskou povinnost postavit se proti této zvůli, jejímž symbolem je rektor Vysoké školy ekonomické, Petr Dvořák, který by sám měl být z funkce odvolán na základě skutečnosti, že v letech 2004-2008 figuroval jako předseda dozorčí rady firmy Key Investments, která stála za vytunelováním veřejných rozpočtů celé řady pražských městských částí.

Josef Švejk by nám patrně vysvětlil, že nejhorší zločinci jsou ti „političtí“, od nichž se takoví „slušní lidé“ jako souzený muž pro pokus loupežné vraždy na pantátovi z Holic, raději distancují.

Odmítněme politické procesy, ať už ten s paní Bednářovou – nebo ten s panem Ševčíkem. Za názor se neodvolává z funkce – a již vůbec za něj nemůže hrozit trest odnětí svobody.  

Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro Novinky.cz 25. 6. 2023 řekl: „To, co se děje, jde proti elementárnímu pocitu spravedlnosti a ohrožuje to demokracii. Je paradox, že máme koalici demokratických stran. Jsem přesvědčen, že to není pravda… Oni zemi ohrožují. Likvidují pocit spravedlnosti.

Osobně bych Fialovu vládu charakterizoval jako vládu asociálnosti, nespravedlnosti a války. Taková vláda znamená pro většinu občanů zcela nepokryté nebezpečí. Nejsme-li národem sebevrahů, zbavíme se jí.

  

Uhajme Ševčíka

 

Již mám dost cenzur, honů, kádrování.

„Nesprávný názor“ že se opět trestá?

V demokracii diskuse se chrání,

v demokracii roubík není cesta.

 

Již mám dost různých křivých osočení,

která jen jeden – jediný cíl mají.

Aby se lidé báli – odloučení,

říkat svůj názor. Pak je cosi v háji.

 

Proto je zítra potřebné a nutné

podpořit muže, než ho jiný utne.

Na proces ať si rektor nezvyká.

 

Proto je zítra velmi důležité,

aby dál děkan ustál bitvu s štítem:

Uhajme, velmi prosím, Ševčíka.