Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejsme lůza, jsme lid! Zeman podpořil demonstrace proti vládě

22. 4. 2023

Nejsme lůza, jsme lid! Zeman podpořil demonstrace proti vládě

Po desetiletém působení v prezidentském úřadu Miloš Zeman několik týdnů odpočíval, ale nyní začal opět úřadovat z nové kanceláře a ze židlí nadzvedl odborníky svými výroky, kterými vyzval demonstranty, aby vykopli vládu.

Miloš Zeman, bývalý prezident ČR

22. dubna 2023 - 10:30

 

„Nechci posuzovat primárně lídry těchto demonstrací, mě daleko více zajímají jejich účastníci. A ti evidentně nejsou spokojeni se svým osudem a zhoršující se životní úrovní. Tady bych citoval Ronalda Reagana, který jednou řekl: Jestliže vláda zhoršila vaši životní úroveň, vykopněte takovou vládu!“ komentoval současnou situaci Miloš Zeman pro MfDnes.

 

Zároveň se vyjádřil k označení, která se pro demonstrující vžila. Část politiků je totiž označuje za dezoláty, flastence, ruské šváby či chcimíry. 

 

„V této souvislosti jsem mnohokrát citoval jednu krásnou větu ze Smetanovy opery Braniboři v Čechách. Ta zní: My nejsme lůza, my jsme lid,“ řekl exprezident Zeman. 

 

 

Vyjádření Miloše Zemana tak dodává legitimitu snahám demonstrujících i jejich organizátorům. Podpořil, že nejsou lůza, ale jsou to občané, kterým jde o něco významného a zajímají se o společnost a chtějí společenské problémy řešit. Zeman se vyjadřoval k protivládním demonstracím Česko proti bídě, které v březnu a v dubnu organizovala strana PRO v čele s předsedou Jindřichem Rajchlem, které se konaly na Václavském náměstí v Praze. Některé průzkumy veřejného mínění již naznačují, že by s v případě konání voleb strana PRO dostal do Sněmovny.

 

 

Česko proti bídě - 16.4. 2023 Václavské náměstí v Praze

 

Slova takto zkušeného politika občany zcela jistě podpoří a v důsledku to může znamenat nárůst počtu demonstrujících. Pro s vládou nespokojené občany to může sehrát velkou roli, neboť získali pocit politické podpory. A nutno dodat, že exprezident Zeman vždy byl a stále je uznávanou a vlivnou politickou osobností

 

Zajímavý je také názor bývalého prezidenta Zemana ohledně účasti ruských sportovců na Olympijských hrách. Exprezident se domnívá, že ruským sportovcům by neměla být zakázána na olympijských hrách účast.

 

„Jsem starší muž a viděl jsem, jak první západní země bojkotovaly olympiádu v Moskvě a komunistické země bojkotovaly hry v Los Angeles. Na základě této zkušenosti považuji takové bojkoty mírně řečeno za velmi nerozumné. Pokud vám bude odepřena účast – ať už se jedná o bojkot, nebo vyloučení – výsledek bude úplně stejný,“ uvedl Zeman.

 

Také jsme psali:

Strakovka v obležení. Milion propadlých hlasů našlo lídra

 

Na doporučení Mezinárodního olympijského výboru byli Rusové a Bělorusové od loňského února vyloučeni z mezinárodních turnajů ve většině sportů. Doporučení se nevztahují na nadcházející olympijské hry. O tom, zda se ruští a běloruští sportovci olympiády budou účastnit, se nyní rozhoduje.

 

Tímto výrokem také podpořil značnou část populace, která je obdobného názoru, a která je za tento názor vystavena obrovskému mediálnímu lynči ze strany mainstreamových a provládních médií. Přestože je tento názor v souladu s vyjádřením a postojem šéfa Mezinárodního olympijského výboru, vzpomeňme si, jak nedávno dopadl např. úspěšný český olympionik David Svoboda. 

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)