Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nehammer, Vučić a Orbán ve Vídni o migraci

8. 7. 2023

Nehammer, Vučić a Orbán ve Vídni o migraci

8.7.2023 17:24

Azylový systém v Evropské unii nefunguje, a tak Rakousko spolu s Maďarskem a Srbskem jednoznačně přibrzdilo, řekl rakouský kancléř Karl Nehammer na tiskové konferenci u příležitosti maďarsko-rakousko-srbského migračního summitu ve Vídni.

"Jsme spojenci v boji proti nelegální migraci a společně podnikáme kroky proti organizovanému zločinu," - řekl rakouský kancléř Karl Nehammer na tiskové konferenci u příležitosti maďarsko-rakousko-srbského migračního summitu ve Vídni. Prohlásil také, že azylový systém v Evropské unii nefunguje, a vyzdvihl  spolupráci Rakouska  s Maďarskem a Srbskem.

Nehammer vyjádřil  poděkování Srbsku za zrušení bezvízového režimu pro Indii a Tunisko, což přímo vedlo k výraznému snížení počtu žadatelů o azyl v Rakousku.  Zdůraznil, že policejní spolupráce mezi těmito třemi zeměmi je úzká, o čemž  svědčí i to, že rakouské, srbské a maďarské policie  loni  zadržela  celkem asi 700 osob  zapojených do pašování lidí.

Srbský prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že díky   vládám  Rakouska, Maďarska a Srbska  se počet žádostí o azyl  v Rakousku se výrazně snížil, za první třetinu letošního roku snížil o 18 %.  „Jsem přesvědčen, že společně v Evropě najdeme řešení, jak změnit současné negativní trendy a zajistit ekonomický růst, a tak můžeme přispět ke stabilitě Evropy,“ dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán zase řekl, že Brusel se snaží nahradit efektivní maďarský model novým evropským modelem, což evidentně nefunguje. Maďarsko podle něj najde právní a politický způsob, jak zajistit, aby rozhodnutí Bruselu nebyla realizována. Budapešť se podle něj musí a bude chránit nejen před nelegálními migranty a pašeráky lidí, ale také před Bruselem. Orbán také řekl, že Maďaři chrání před ilegálními imigranty nejen Maďarsko, ale celou Evropu včetně Rakouska.  Maďarský premiér uvedl, že loni bylo na hranicích Evropy zastaveno celkem 330 000 nelegálních migrantů, z toho 270 000 na maďarsko-srbské hranici.

 Orbán řekl, že maďarský model, který je účinný, je založen na jednoduché myšlence. Nikdo nesmí vstoupit do země, dokud nebude vyřízena jeho žádost o azyl.  Jakékoli rozhodnutí, které migrantům neříká „musíte počkat venku“, je v jejich myslích zvacím dopisem, řekl Orbán. A dokud EU neřekne, že musíte počkat za hranicemi, dokud neproběhne azylové řízení, povede to k desetitisícům lidských tragédií, zdůraznil maďarský premiér.

Prohlásil, že maďarský model funguje a všechny evropské země by ho měly přijmout. V Bruselu však bylo přijato rozhodnutí, které zavádí povinné kvóty a zavazuje členské státy k vytváření uprchlických táborů – „ghett migrantů“. A to je špatné nejen pro Maďarsko, řekl Viktor Orbán

Viktor Orbán označil Maďarsko za zemi, kde v současnosti „žádní migranti nejsou“. Maďarsko je jediné místo v Evropě bez migrantů. Jako důvod   uvedl systém právní a fyzické ochrany. Součástí ochrany je stavba hraničních plotů a jejich ochrana. Migranti jsou již ozbrojeni a někdy podnikají „tvrdý zásah“ proti pohraničníkům a „plotu“.

Namísto rozhodného kroku však chce EU jedinou zemi, která tak již učinila, Maďarsko, zatáhnout zpět na území neúspěšné migrační politiky Bruselu, zdůraznil na tiskové konferenci ve Vídni premiér Orbán.

Zbyněk Fiala

vasevec.info