Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nechat Fialův slepenec dovládnout je hazard a ztráta času

14. 5. 2023

Nechat Fialův slepenec dovládnout je hazard a ztráta času

14.5.2023 13:56

Domnívám se, že nepatřím mezi anarchisty za každou cenu, ale někdy nastanou situace, jako je ta současná, kdy respektovat ústavu a volební schéma je přesně to z titulku. Měl by existovat způsob – kromě masové občanské neposlušnosti-, jak učinit opravu volebního výsledku.

Šíře osob – příbuzných, kamarádů, známých, ale i cizích, se kterými jsem dal náhodně řeč, je o moc větší než v jiných časech a nespokojenost má mnohem jadrnější a četnější pojmenování, než je skromně v titulku. Hned v úvodu je však potřeba konstatovat, že i přes určité návrhy k řešení (ale nerealizované) lze u minulé Babišovy vlády najít základy některých negací, které Fialovým nekonáním „vykvetly“ do obludných rozměrů.

Než budu konkrétní, otázka: „Pane Fialo, to Vám stálo za to, účastnit se špatné estrády s názvem „antibabiš“, kde od činohry, přes rokenrol, balet, přes repování až k opeře, chce každý hrát první housle? Hned při scénáři této špatné estrády Vám muselo být jasné, že budete muset respektovat názory slabých umělců, tedy pidistran, které by se samostatně do parlamentu vůbec nedostaly?“ Zde je příhodná otázka také na voliče pětikolky: „Už se mnozí z vás drbou za uchem, co se vám to podařilo spáchat!?“

Nemohu se nezmínit o našem pravěku v EU; pan Telička vyjednal ponižující pravidla vstupu na úrovni přidružené kolonie k mocným. Co jiného byly omezující zákazy na několik let přijmout zaměstnání v sousedních zemích!? Aby tu sviňárnu podtrhla „mamá Merkel“ – Češi NE, ale o dekádu dále milion migrantů ANO!

Že jsme čím dál závislejší kolonie v hlubokém předklonu je jen pokračování nastavených podmínek; tedy vyhrazené místo pro služebnictvo se zrušenou veškerou konkurenční činností počínaje textilním oborem, přes strojírenské podniky a jako příklad se nejlépe hodí cukr jako dobrá exportní komodita, ale ve výsledku je vše v rukou Francouzů včetně zbourání zánovních cukrovarů. Potlačení chemické výroby a třešnička na dortu je ztráta téměř 100 % zemědělského samozásobení. Tomu Fialova ODS přihlížela nebo přímo řídila.

Ale vraťme se do současnosti, která je ovlivněna nesmyslnou válkou na Ukrajině, ale řadu věcí si v rámci EU „voráme“ sami. Nejkřiklavěji, při obludné inflaci, trčí naše nakládání s elektrickou energií. Tady má svůj zálom už pan Babiš, kdy jeho volání o dvou stech miliardách nerozděleného zisku v ČEZu a jimi odkoupení minoritních akcií je sice ten správný krok, ale to volání je u Babiše dost minut po dvanácté! Nu a pětikolka s Fialou v čele za rok a půl v tomto a v mnohých dalších věcech neudělala vůbec nic. Až bylo zřejmé, že stát spěje k bankrotu, tak honem tužku a škrtat, škrtat a škrtat; samozřejmě tam, kde to horních deset tisíc pocítí jen málo a nebo vůbec.

Samostatnou kapitolou – a také již déle – je vyvádění stomiliardových zisků mimo republiku. To nejzákladnější pravidlo, že daň by se měla platit tam, kde zisk vznikl, je u nás hluboko ve skříni a to ještě by měla být hloubková kontrola na neoprávněně vysoké provozní náklady, ve kterých se utajený zisk rozpouští a také vyváží.

V neposlední řadě, i v souvislosti s válčením na Východě, jsou plánované výdaje válečnice Černochové, při tom srabu se státní kasou, určitě přemrštěné. Plnit 2% HDP, které si kdysi strýček Sam za mořem vymyslel, v době, kdy máme hluboko do kapsy více než jindy, je padlé na hlavu. A to ještě nákupem stíhaček, které jsou svou povahou k použití spíše v rámci NATO a ne k obraně ČR, nebo jen velmi málo.

Na politické scéně je evidentní, že chybí levice, u nás konkrétně upadající ČSSD; samotná SPD to (se svou negativní nálepkou) nezachrání. V řadě politických stran chybí osobnosti – podle toho taky ta současná vláda vypadá – a to je právě problém i ČSSD. Řekl bych, že právě to je ta parketa, kde by mohla levice opět vyrůst; nemám na mysli chopit se vlády, ale stačilo by vyvolat předčasné volby. Jsem přesvědčen, že i kdyby se Fiala (ODS) zapojil do osmi nebo i desetikolky, už nemůže – po tom, co předvedl - vyhrát.

Aktuálně jsem chvíli poslouchal debatu na Primě; pan Staňura jen potvrzoval konání s křížkem po funuse a pan Radim Fiala se snažil ukázat na chyby, ale chyběla mu souhrnná koncepce. Rovněž u Moravce se kroutil přímo předseda vlády a když byl v úzkých, vždy i po desáté bylo slyšet – máme dvě sazby, zjednodušili jsme systém, ale že něco zdražili, to šlo mimo něj. Také jsem se dočetl, že ANO vydalo elaborát o chybách Fialova kabinetu; pokud je to krok k předčasným volbám, beru, ale jen nějaká tiskovina převrat nezpůsobí.

Myslím, občane-voliči, že je nutno být ve střehu, ale už předem útočit na všechny strany a vydupat ze země nové tváře a nebo alespoň ty dobré, svou nesmělostí upozaděné, postrčit dopředu. Určitě nás čeká souboj s některými lídry EU, kteří prosazují celoevropský federální stát s potlačením národních zájmů. Hůl do ruky (obrazně) A NA NĚ!

Miroslav Kulhavý

vasevec.info