Jdi na obsah Jdi na menu
 


Názory veřejnosti na církevní restituce

12. 6. 2013



Nedávno byly publikovany výsledky průzkumu agentury SANEP, ve kterém byly zjišťovány názory veřejnosti na církevní restituce. Dotazování probíhalo ve dnech 5.-6.6.2013 na reprezentativním vzorku 1208 uživatelů internetu ve věku 18-69 let.



Výsledky tohoto šetření přináší důkaz o velmi chladném vztahu české veřejnosti k církvím a silně převažujícím nesouhlasu s majetkovým vyrovnáním tzv restitucemi.



Podle zjištění SANEP až tři čtvrtiny obyvatel (74,5 %) nesouhlasí s majetkovým vyrovnáním státu s církvemi. S restitucemi souhlasí jen necelá pětina (19,6 %) a zbývajících 5,9 % neví. Obdobně dopadlo také dotazování na správnost zákona o majetkovém vyrovnání, který jako správný nebo oprávněný vnímá pouhá pětina (19,3 %) zatímco sedm lidí z deseti jej vnímá buďto jako nemravný nebo protiústavní. Poměrně významná část (11,3 %) zákon nedokáže hodnotit.

Ve společnosti panuje názor, že církev má být chudá a pro chudé – souhlasí s tím až 86,9 % lidí.

Tři čtvrtiny obyvatel se shodnou v tom, že by církve měly získané prostředky použít na pomoc lidem zasaženým povodněmi.

Lidé ale příliš nevěří tomu, že tyto prostředky budou využity ke prospěchu potřebným.

Jen 8 % obyvatel se domnívá, že církve využijí získané finanční prostředky a majetky k péči o slabé, chudé a nemohoucí. Nejčastěji zastoupen je názor, že církve tyto prostředky zneužijí k individuálnímu obohacení zainteresovaných osob – domnívá se 39,3 % lidí. Další čtvrtina (24,1 %) konstatuje, že tyto prostředky nebudou v žádném případě využity k prospěchu potřebným a necelá pětina (17,2 %) má za to, že prostředky z restitucí budou primárně použity k zabezpečení vlastního fungování církví.