Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nazdar, sestry a bratři!

4. 2. 2022

Nazdar, sestry a bratři!

 

Dovoluji si Vám připomenout obdobně jako naší Republiky československé 100leté výročí vzniku Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, od r. 1929 Království Jugoslávie, Československa věrného spojence a člena Malé dohody, s nímž nás pojily naprosto výjimečně nadstandardní, vskutku bratrské svazky, nemající v dějinách obou zemí příměru, na nichž se výrazně podílela činnost Sokola a společná účast v řadách Dohody během Velké války, ale žel obdobný tragický osud ať už co se nacistické agrese, tak následného komunistického ujařmení, včetně zákazu Sokola, jehož členy byly i nejvyšší představitelé královské dynastie. Ačkoli problémům, dost podobným našim, se nevyhnulo ani Království SHS od r. 1921 na čele s charismatickým králem Alexandrem I. Sjednotitelem, velitelem srbských vojenských sil, stejně jako naše I. republika vedená presidenty T.G.Masarykem a Dr. Edvardem Benešem, se jihoslovanský státní útvar nesmazatelně zapsal do srdcí a duší nejen tehdejších generací.

 

Byť jsou v současné době protěžovány snědé anonymní davy oháknuté v džínsách poslední módy nepouštějící z rukou výkřiky špičkové high-technologie mobilní komunikace, úspěšně se však vydávající za zbídačelé uprchlíky, či představitelé náboženství míru a lásky, kteří bez výčitek převálcují děti ze školky náklaďákem, neměli bychom zapomínat na jihoslovanské sestry a bratry, s nimiž jsme vedli společný boj za naši svobodu, vybojovanou velkými společnými oběťmi!

 

Slouží ke cti vedení naší Československé obce legionářské  a redakční rady s přispěvateli Legionářského směru, že spolu s Národním osvobozením jsme v podstatě jediným periodikem uvádějícím a zabývající se těmito historickými událostmi, za což bych chtěl osobně poděkovat jak já osobně, tak vyřídit srdečné poděkování zejména od našich srbských sester a bratří!

 

Přikládám několik doprovodných snímků, v nejminimálnější míře letmo postihujících výše uvedené.

 

S bratrským pozdravem "Nazdar!"

 

Člen Československé obce legionářské, České obce Sokolské a Sdružení příslušníků Jugoslávského vojska ve Vlasti 1941-1945., Bělehrad,

 

Br. René

 

Přišlo e-poštou