Jdi na obsah Jdi na menu
 


NATO představilo nový strategický koncept zadržování Číny a Ruska

18. 2. 2021

NATO představilo nový strategický koncept zadržování Číny a Ruska

18. 2. 2021 Janinna  

Nová strategická koncepce Severoatlantické aliance, která má být přijata na summitu v roce 2021, bude zacílena na zadržování Číny a Ruska, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

 

„Vyzývám představitele států a vlád, kteří se zde sejdou na letošním summitu, aby aktualizovali strategickou koncepci NATO. Věřím, že na to nastal čas. Máme koncept z roku 2010, který velmi vyhovuje našim potřebám, ale situace se dnes změnila. Nezohledňuje například měnící se rovnováhu sil a vzestup Číny, změnu klimatu. 
 

Musíme to zohlednit v nové koncepci,“- uvedl na tiskové konferenci po prvním dni zasedání Severoatlantické rady ministrů obrany v online formátu, TASS .

 

Koncept by, podle jeho slov, měl zohlednit nový přístup k Rusku. 

„V konceptu z roku 2010 jsme hovořili o partnerství s Ruskem, ale od té doby jsme byli svědky agresivních akcí vůči našim sousedům a situace se hodně změnila. Proto musíme koncepci obnovit, znovu potvrdit naše hodnoty a posílit vazbu mezi Evropou a Severní Amerikou,“ dodal.

 

Stoltenberg naléhal, aby se z NATO stala platforma pro boj proti Ruské federaci a Číně.

Generální tajemník se rovněž domnívá, že NATO by se mělo stát platformou politického dialogu všech „států se stejným smýšlením“ se zeměmi aliance, aby se postavily proti Rusku a Číně.

„Musíme více využívat NATO jako platformu pro konzultace a koordinaci. Musíme rozšířit politický a praktický dialog se všemi státy se stejným smýšlením po celém světě, abychom mohli čelit těm, kteří nesdílejí naše hodnoty, jako jsou Rusko a Čína,“ uvedl na akci, kterou na Twitteru zveřejnila mluvčí NATO Oana Lungescu.

 

Stoltenberg dříve uvedl, že příprava nové strategické koncepce pro alianci začne videokonferencí ministrů obrany NATO ve dnech 17. – 18. února.

 

Připomeňme, že NATO oznámilo připravenost flotily dronů pro pozorování na hranicích Ruska. 

 

Aliance se rozhodla zvýšit financování vojenské činnosti na východním křídle. Mise amerických bombardérů poblíž ruských hranic byly odhaleny minulý týden .  Moskva obvinila USA z destabilizace situace poblíž ruských hranic. 

Mezitím, na Ukrajině nabídli NATO využívat vzdušný prostor nad Krymem.Pentagon zároveň uvedl, že Rusko představuje hrozbu pro všechny členy Severoatlantické aliance. 

Mluvčí amerického ministerstva obrany poznamenal, že americké úřady hodlají prosazovat své zájmy, aby přinutily Ruskou federaci „nést odpovědnost za jejich neuvážené a agresivní jednání“.

V reakci na to Alexandr Šerin, první místopředseda Výboru pro obranu Státní dumy, zdůraznil, že to není Rusko, které představuje hrozbu pro spojence NATO, jak věří Pentagon, ale samotné NATO vyhrožuje Rusku. Poslanec zároveň poukázal na to, že jakmile se někdo pokusí vyvinout na Rusko tlak pomocí ozbrojených sil, v tom případě bude pro ně Ruská federace představovat velmi vážnou hrozbu s nevratnými důsledky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pořád stejné

Drak,18. 2. 2021 22:32

NATO, jako zločinecká organizace, ústy svého tajemníka. který by měl zahřívat, v lepším případě klecové lůžko, v tom horším vězeňskou celu ve věznici s přísným režimem nepřestanou provokovat tak dlouho, až se lidi naštvou a vyženou všechny ty hle šmejdy svinským krokem.