Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše hodnoty v akci

2. 11. 2019

Naše hodnoty v akci

 

   Skutečné hodnoty, které v určité společnosti převládají a jimiž se řídí ti, kdo stojí v jejím čele, nevyčteme ze slavnostních prohlášení či z usnesení politických špiček. Skutečnou povahu takových hodnot musíme dešifrovat z reálného průběhu věcí a z konkrétního chování politiků.

   Vezměme nejnovější příklad. Fakticky došlo k tomu, že jeden ze států vojenské aliance, jejímž jsme členem, překročil hranice sousední země, vyhání z pohraničí obyvatelstvo a chystá se do tohoto prostoru přesídlit populaci, která tam nikdy nežila. Pokud bychom se měli řídit podle našich deklarovaných hodnot, muselo by se jasně konstatovat, že došlo k překročení základních norem mezinárodního práva, musela by se rázně vyšetřovat vážná podezření z válečných zločinů a bezprostředně by musely následovat tvrdé sankce.

   Jaké jsou asi naše skutečné hodnoty, jestliže se místo toho děje něco úplně jiného? Americký prezident, který agresi otevřel dveře dokořán, uzavírá smlouvu o příměří se státem, který se jí dopustil. Naplněn uspokojením, odvolává sankce, jimiž jen před pár dny hrozil zničit tureckou ekonomiku.

   Vedení NATO plánuje posílit svými vojáky takzvanou bezpečnou tureckou zónu, proti jejímuž vytvoření Evropská unie jen před pár dny protestovala. Fakticky tak NATO zvažuje nasadit své síly v zemi, kterou napadl jiný člen NATO. To vše pochopitelně v zájmu ještě větší bezpečnosti obyvatel, kteří jsou vyháněni ze svých domovů. Samotných Syřanů se přitom nikdo na nic neptá, s Kurdy se zachází podle speciální turecké receptury, ve které údajně nechybí ani bílý fosfor.

   Evropský parlament, na jehož půdě zcela rutinně zaznívají řeči o těch nejvyšších hodnotách dokonce ve dvaadvaceti jazycích, se stále ještě žádného usnesení nedobral. Text se precizuje takovým způsobem, aby byl rázný, ale přitom se agresora ani v nejmenším nedotknul. Pečlivě se zvažuje přijetí sankcí, které nepoškodí tureckou ekonomiku.

   Každý to chápe. Ve hře jsou investice velkých nadnárodních firem, lukrativní zakázky zbrojního průmyslu, kontrola ropných polí a některé další z našich úplně nejvyšších skutečných hodnot.

Prof. J. Keller

Přišlo e-

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář