Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narkoman války je nebezpečný úplně pro každého…

3. 11. 2023

Narkoman války je nebezpečný úplně pro každého…

Kdo pomůže Putinovi zastavit USA?

Andrew Perla 01.11.2023

 

"USA jsou válečný narkoman," pronesl mluvčí čínského ministerstva obrany. „USA jsou tím globálním pavoukem, který touží po moci nad světem“, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Jestli se tento pavouk něčeho na světě bojí víc než Ruska, pak je to spojenectví Ruska, Číny a Íránu. To by mohlo obrátit svět vzhůru nohama. Nebo ten čas ještě nenastal?

 

Vzniká dojem, že „šachovnice geopolitiky“ přináší stále nová překvapení. Přitom do šachu a tím méně matu, je jistě dost daleko, ale nový obrys v podobě trojice vůdců: Si, Putin, a Raísí, je velmi zajímavý. Nezdá se ti je za těmito figurami více skrytých významů, než se zdá?

 

Pokud jde o „šachovnici“, nemyslím si, že o ní četli všichni, nicméně v jednom z románů bratří Strugackých je pojem „prostorové šachy“ – a právě v takovou kostku se mění ona „šachovnice geopolitiky“, kde každá z velkých civilizací má svoji šachovnici, ale jednotlivé figury přitom mohou přecházet přes hrany této obrovské šachovnice do šachovnice jiné. Pokud se na to podíváme z tohoto hlediska na to, co se děje, zjistíme, že pro našeho protivníka je šachovnice stejná jako dřív – „demokratický svět“, přestavovaný Západem s jeho „demokratickými spojenci“, a jejich protivníci – „osa zla“, kteří s nimi hrají zhruba rovnocennou partii.

 

Pokud se ale podíváme na skutečný stav věcí, zjistíme, že existují zájmy několika velkých států-civilizací , mezi něž, jen v případě Eurasie, patří Rusko, Čína, Irán a tzv. “šíítský oblouk“, Indie se státy víceméně sdílející indickou kulturu, ohromný muslimský svět, který se částečně s Iránem prolíná a částečně s ním má velmi složité vztahy, Turecko se svými stále většími zájmy, lišícími se od všech ostatních účastníků této soutěže… A tato velmi komplikovaná kompozice vytváří stále složitější a zajímavější aliance. Mezi těmito aliancemi je, samozřejmě i aliance Rusko-Čína-Irán, která soupeří s aliancí, soupeřící s USA, například na Blízkém Východě. Toto soupeření s USA ale vytváří velmi složitou situaci na jihu samotné Číny. Zhruba den-dva předtím, než jsme spolu začali toto téma rozebírat, vydala Čína velmi silné prohlášení, že až (nikoli „pokud“) Čína začne proces sjednocení s Tajwanem, bude to „Velká osvoboditelská válka“ – to není jen velmi tvrdé, ale strašné prohlášení na adresu tzv. světového hegemona, aby se do toho raději nemíchal. Že Čína v žádném případě nechystá jen přihlížet a vybírat dobu pro tento krok -  ale to, že tento krok učiní, je mimo jakoukoli pochybnost.

 

Toto prohlášení bylo vydáno po setkání vůdce Ruska s vedením Lidové osvoboditelské armády Číny, během něhož bylo vydáno prohlášení o „společném reagování na hrozby“. Je to prohlášení relativně nové, jehož se vážený hegemon bojí na světě ze všeho nejvíc.

 

To vše se děje na pozadí, velmi opatrně řečeno, vyhrocení situace na Blízkém Východě, jednoduše – na pozadí války zahájené Izraelem proti Palestině, která ale každý den hrozí, že přeroste ve velkou panregionální válku, do níž budou vtaženy: - Irák, Jordánsko, Libanon, Sýrie (kde jsou umístěna naše vojska), Turecko… Erdogan totiž vydal velmi silné prohlášení o perspektivách „války kříže proti půlměsíci“, čímž posunul situaci do dob křížových tažení. Přičemž toto prohlášení vydal bez ohledu na to, že Turecko přece z NATO nevystoupilo, takže spojenec může dostat úder do své flotily u izraelských břehů raketami a granáty přímo natovského kalibru -  a se všemi z toho plynoucími následky.

 

Probíhá přeformátování celého světa a toto přeformátování ze všech nejlépe shrnuly Washington Post v článku vydaném v průběhu summitu „Pás a stezka“: - psalo se v něm, že „…bez ohledu na veškerá americká úsilí, probíhá formování alternativního globálního vůdcovství Ruska a Číny“. Tato věta asi nejvýstižněji charakterizuje strach, který teď ovládl našeho protivníka. Protože ho znepokojuje nejen to, že Rusko na Ukrajině získává další území, a dokonce ani to, že se Izrael může střetnout ve válce s arabským světem – ale rozdělení zeměkoule na vlivové zóny, že se jeho globální vůdcovství postupně smršťuje do vůdcovství jen v USA a jeho „demokratických spojencích“. A kdo je tedy globální vůdce? Jsou to Rusko na čele s Putinem a Čína na čele se Sin-Ťinpchingem.

 

My máme doma mnoho problémů, hodně a často kritizujeme svou vládu, hlavně kvůli SVO. Musíme ale v každém okamžiku mít na vědomí, že to vše se děje v rámci globálního přerozdělení světa. Že je to část ohromné události, v níž si Rusko konečně vrací odpovídající místo ve světě. A toto odpovídající místo je sázkou v této hře.

 

https://www.youtube.com/watch?v=A6WTGE1U6ZE

 

Překlad St. Hroch