Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nacistické kořeny tzv. Sudetoněmeckého landsmanšaftu 7

24. 9. 2020

Nacistické kořeny tzv. Sudetoněmeckého landsmanšaftu 7

 

Dr. Eva Hahnová:

„Sudetoněmecký landsmanšaft“ dodnes drží kontinuitu henleinovské strany

"Henleinova strana poté, co se přežila, se opětně v poválečném západním Německu etablovala, a dodneška SL ( „sudetoněmecký landsmanšaft“, pozn.red.)drží její kontinuitu. K této rekonstitucionalizaci došlo vinou politické situace. Do roku 1948 byly sudetoněmecké a jakékoli jiné aktivity, navazující na nacistickou éru, okupačními orgány strikně potírány. Po stažení železné opony se však Velká Británie a USA rozhodly podporovat revizionistické požadavky proti svým bývalým spojencům a v rámci toho se dostalo i podpory SL. Podpora pak trvala i po vzniku Spolkové republiky Německo, a to jak finanční, tak politická. To vedlo k tomu, že se SL nikdo nepokusil zreformovat. Dnes vymírají nositelé původních henleinovských idejí, ale přicházejí nové generace. Dokud bude SL existovat, najdou si ty ideje nové nositele. Toto je třeba učinit předmětem česko-německé diskuse!"

 

Poznámka redakce: Dr. Eva Hahnová několik let pracovala v zařízeních SL. Dobře poznala řadu významných činitelů SL i chod některých jeho institucí. Proto dobře  ví, o čem mluví.

 

Paní Alena Wagnerová, publicistka, spisovatelka, která žije i v Německu, nedávno napsala, že tolik individuálních práv, co měli Němci v ČSR, nemají Alsasané ve Francii dosud. Wagnerové dosud chybí jasné slovo sudetoněmeckého landsmanšaftu, že Němci v ČSR v třicátých letech politicky selhali. Nepoznali, že Československo je poslední demokratickou zemí v Evropě. K tomu dosud nedospěli. Na Češích chtějí, aby se omlouvali. A tato její slova dokonce 26.3.2013 na str. 6 publikoval LandesZeitung, tiskový orgán německé menšiny v ČR, který nejednou funguje, jak mnozí z nás jsou přesvědčeni, jako hlásná trouba sudetoněmeckého landsmanšaftu.

ČNL

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář