Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Václavském náměstí protestují desetitisíce lidí

28. 10. 2022

Na Václavském náměstí protestují desetitisíce lidí

dnes 14:01 • Aktualizováno 14:56

Jaroslav Soukup

 

Na pražském Václavském náměstí se v den výročí vzniku samostatného Československa koná protivládní protest, jehož účastníci volají po demisi kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Akce nazvaná Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě má navazovat na zářijové demonstrace. Na akci se sešly nižší desítky tisíc lidí, uvedla policie.

Živě: Demonstrace na Václavském náměstí

02:29:14

 

Živě: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: ČTK

 

Článek

 

Na akci podle organizátorů vystoupí i několik prezidentských kandidátů, konkrétně Josef Skála, Hynek Blaško a Jaroslav Turánek. Promluvit by měl i někdejší premiér Jiří Paroubek, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná nebo exposlanec Lubomír Volný.

 

Na shromáždění na počátku září našlo cestu kolem 70 000 lidí, účast na demonstraci uspořádané 28. září byla výrazně nižší. Zatímco předešlé protesty organizovala dvojice Jiří Havel a Ladislav Vrábel, za dnešním protestem již stojí pouze Vrábel.

 

Ani páteční účast nedosahuje té ze začátku září, podle policie jsou na náměstí nižší desítky tisíc lidí. Protestují proti vládě, proti EU. Tvrdí, že Rusko není nepřítel.

 

Paroubek v projevu uvedl, že údaj policie je podceněný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

 

Demonstrace na Václavském náměstí

 

„Obávám se ale, že jsme teprve na začátku velké krize. Můžeme se všichni oprávněně strachovat, že nebude plyn. Obávám se, že díky hazardérské energetické politice Fialovy vlády a Bruselu zkrachují stovky českých firem a na dlažbě se dříve nebo později objeví statisíce lidí,“ řekl expremiér. Vládu nazval protinárodní, zpupnou a arogantní.

 

Řečníci uvedli, že 17. listopadu se vydají k České televizi, aby je slyšely miliony lidí.

 

Podle představ organizátora by vláda vzešlá z voleb měla podat demisi, uspořádat nové volby a předat správu země „pronárodním odborníkům“.

Foto: Václav Šálek, ČTK

 

Demonstrace a Václavském náměstí

 

Původně měla vláda termín k demisi do 25. září, následně slibovali organizátoři, kteří podle premiéra Fialy mají blízko k extremistům a proruským dezinformátorům, vyhlásit nespecifikované právo na odpor a nátlakové akce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

 

Na Václavské náměstí dorazili odpůrci demonstrace.

 

„Každý má právo jít demonstrovat, vyjádřit tímto způsobem svůj názor. Tyto názory slyšíme a nebereme je na lehkou váhu. Na druhé straně je také potřeba, aby každý uvažoval nad tím, kdo demonstraci svolává a za jakým cílem,“ řekl v pátek k plánovanému protestu premiér Fiala, který se účastnil pietního aktu na Vítkově.

 

V horní části náměstí se sešlo několik desítek odpůrců této akce.