Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Václavském náměstí demonstrovalo proti vládě kolem 100 tisíc lidí

5. 9. 2022

 

Na Václavském náměstí demonstrovalo proti vládě kolem 100 tisíc lidí

VLTAVA.news >> reportáž

4. září 2022, autor: redakce

Protivládní demonstrace Česká republika na 1. místě se podle různých odhadů účasnilo od 70 do 120 tisíc lidí. Oficiální odhad Policie ČR činí 70 000.

„Požadujeme okamžitou demisi vlády," uvedli pořadatelé. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce. Už nyní jednáme s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi na vyhlášení stávky," varovali. Podle jejich odhadu se včerejší demonstrace zúčastnilo přes 100 000 lidí.

Demonstraci svými slovy podpořili i odborový předák Středula: „Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére," napsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Dnešní demonstrace byla podle Středuly zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti. Pokud kabinet nezačne konat na ochranu lidí a firem, tak budou demonstrace nejenom pokračovat, ale naberou na síle, dodal.

Babiš na svém facebookovém profilu napsal: „Jezdím posledních pár měsíců po celé zemi a slyším, jak jsou lidi zoufalí a naštvaní. Doufám, že to vidí i předsedové pětikoalice, kteří se po svých projevech ve Sněmovně při vyjadřování nedůvěry vládě tak arogantně usmívali." Vláda podle něj svou arogancí, neschopností a bezradností prohrává ve městech a na ulicích, i když ve Sněmovně má většinu.

Fiala prohlásil, že je demonstrace namířena proti zájmům České republiky.

Záznamy demonstrace najdete na Raptor TV, Síla slov a dalších