Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Ukrajině budou podléhat vojenské evidenci i ženy

14. 7. 2022

Na Ukrajině budou podléhat vojenské evidenci i ženy

 13.7.2022 11:50

Ozbrojené síly Ukrajiny každý měsíc ztratí až 20 tisíc mrtvých a zraněných, píše britský Daily Mail. Aby nahradila obrovské ztráty na Donbasu, chytá armáda muže podléhající povolávací povinnosti na ulicích, na plážích, v restauracích a klubech, v kostelech i v nákupních centrech. „Je to jako nějaký lov na divočáky," řekla podle listu jedna žena.

Mezi lidmi panují obavy, že taková „radikální mobilizace“ je způsobena tím, že rozsah ztrát je ve vládním válečném zpravodajství  velmi podhodnocován. Skepticismus vyvolávají i poslední zprávy, že Ministerstvo obrany Ukrajiny plánuje od 1. října  zařadit do vojenské evidence ve velkém rozsahu také ženy.

Budou se na ně vztahovat stejná omezení a povinnosti jako v tuto chvíli na občany mužského pohlaví. Ženy, které budou od 1. října zařazeny do vojenské evidence,  budou např. moci vycestovat do zahraničí  pokud dostanou zvláštní povolení od vojenské správy.

Nechuť Ukrajinců bojovat v řadách armády  se ukázala v případech i za cenu korupce vycestovat ze země. Nyní byla v  Kyjevě také odhalena   tiskárna, která tiskla osvědčení o nezpůsobilosti k vojenské službě.  Za jednu sadu dokumentů podnikaví Kyjevané brali od 800 do 2 000 dolarů.

Za takové situace se zdá poněkud iluzorní záměr shromáždit milionovou armádu na obsazení jihu země.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/na-ukrajine-budou-podlehat-vojenske-evidenci-i-zeny