Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na stole je senzační verze zatčení Protaseviče

27. 5. 2021

Na stole je senzační verze zatčení Protaseviče

27. 5. 2021 Janinna  

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko považuje za kompliment obviňování Západu, že on zorganizoval speciální operaci, „vypuštění“ falešné hrozby a odklon irského letadla, ve kterém letěl hledaný Roman Protasevič, na minské letiště.

Uvedl to na schůzce s poslanci.

„Musím říct: lidi, lichotíte nám. Děkuju. Pokud se jedná o speciální operaci, pak dávejte pozor – proběhla bez chyb a bez problémů. V tom smyslu, že jsme nejen neporušili žádné dohody a mezinárodní zákony, ale neporušili jsme ani jednu instrukci,“ řekl Lukašenko.

Zároveň připouští opačnou situaci:

západní speciální služby to všechno speciálně zorganizovaly tak, aby byl Protasevič v Bělorusku zatčen, aby bylo možné zavést nové sankce proti této zemi a oživit zcela zastavený Belomajdan.

Pojďme společně odpovědět na hlavní otázky: pro koho je výhodné a komu prospívá takové zhoršení. Koneckonců, sotva se podvozek letadla „s bombou“ dotkl přistávací dráhy minského letiště hned, v tom okamžiku ze strany kolektivního Západu v čele s Washingtonem padla kategorická, navíc zcela absurdní obvinění. Všimli jste si toho? Až do večera to všechno vypouštěli, zatímco pilot seděl s námi a po dobu 7 hodin nechtěl odletět a někomu zavolat. A byla také učiněna některá rozhodnutí o zákazu letů nad naším územím.

Na západní politiky máme jen jednu otázku: udělali jste to improvizovaně, nebo bylo vše připraveno předem? Důvod pro další agresivní kolo, ekonomické vydírání a nátlak? Nebo to měl být nový spouštěč protestů v Bělorusku? Pokud je vše tak a vy připravujete další balíček sankcí, nezapomeňte kompenzovat náklady, které běloruské straně vznikly během vyšetřování incidentu,“ uvedl Lukašenko.

https://bit.ly/3i96AEj

P.S.
Mimochodem, o této verzi se již také hodně diskutuje – jestli Bělorusové provedli speciální akci, aby se zmocnili Protaseviče, nebo byli vyprovokováni západními „partnery“, kteří jim úmyslně dali informace, že nad Běloruskem létají opozičníci.

Naznačuje se, že to všechno nebylo plánováno v Minsku nebo snad v Moskvě, ale v Londýně a Langley.

Podezřelá rychlost. Upozorňuje se na skutečnost, že opatření k bojkotu Běloruska byla přijata „neuvěřitelně rychle, super rychle“, jako by na incident předem čekali a připravovali se na to.

Západ se rychle snaží přeměnit Bělorusko na darebácký stát. Snaží se vytvořit jakýsi cordon sanitaire, snaží se napumpovat veřejné mínění, než se odhalí svědectví, která se začnou valit z Minsku: jména, hesla, peněžní toky, volební účast, atd., které spolupracující Protasevič rychle začal vydávat.

Například poslanec Spolkového sněmu Waldemar Gerdt uvedl, že situaci s nouzovým přistáním letadla Ryanair v Minsku vyvolaly západní speciální služby.

„Jsem si téměř jist, že informace o bývalém šéfredaktorovi telegramového kanálu NEXTA Romanu Protasevičovi, který byl na palubě, byly předány běloruským speciálním službám ze Západu,“ řekl.

Skandální incident s letadlem v Minsku nemohl být v žádném případě pro běloruské orgány přínosem, navíc se pro Alexandra Lukašenka může změnit ve vážné problémy – bojkot Západu by mohl jeho zemi způsobit velké ekonomické škody, a v důsledku toho podkopat pozici samotného prezidenta.

Navíc je po incidentu nepravděpodobné, že by Lukašenko mohl vykonávat svou oblíbenou politiku „více vektorů“. A je nepravděpodobné, že by zadržení Protaseviče tuto škodu nahradilo. 

V každém případě byl Západ na něco takového připraven. Země EU, obvykle pomalé jak hlemýžď, začaly jednat příliš rychle a harmonicky. Obvykle než se EU spojí, aby diskutovala alespoň o něčem trvá dlouho. Diskutují dlouho, někdy i týdny či dokonce měsíce. A tady, hned večer, uvažují o možnosti uzavření leteckého provozu a ráno následujícího dne to EU již zavedla. A nejde jen o sankce, ale o velmi dobře promyšlený balíček.

Obecně bude zajímavé sledovat kam až zajde EU, ale zatím to začalo velmi svižně. 

A proto si verze o zapojení západních speciálních služeb do incidentu zaslouží největší pozornost.

Dále se také spekuluje ještě o jedné verzi – může být pravděpodobné, že celý případ mohla vyprovokovat jedna z frakcí „běloruské opozice“ propojené se západem. Tyto skupiny zůstávají ve stavu permanentního boje o peníze. Proto mohly běloruské orgány obdržet údaje o pohybu Protaseviče od jeho vlastních kolegů, kteří chtěli situaci vyhrotit a motivovat své sponzory k aktivnějším akcím (a vyčlenit další prostředky a zdroje na „boj za demokracii“ v Bělorusku).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář