Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na jedné straně je zde Rusko, které se snaží Evropu vydírat

2. 1. 2022

Na jedné straně je zde Rusko, které se snaží Evropu vydírat

 

Tato slova z novoročního projevu nám pan premiér adresoval. Co k nim říci? Je toho mnoho. Tedy alespoň několik řádků.

Nic nevíme o tom, že by nás Rusko vydíralo například při dodávkách plynu. Rusko přesně plní  své dosavadní smluvní závazky.Severní proud je hotový, plyn načerpán, ale do Německa ještě neplyne, ač by mohl během několika dní. Probíhá totiž řízení o celkové technické způsobilosti SP 2, zatím v Německu a později na úrovni EU, a teprve poté bude moci dodávat plyn Německu, příp. i jiným odběratelům.

 

Jiným potrubím probíhá plyn opačným směrem. Z Německa je v současnosti dodáván do Polska a dokonce i na Ukrajinu, ale za mnohem vyšší ceny, než si původně určoval Gazprom.

 

EU před časem nedoporučovala uzavírat s Ruskem dlouhodobější dohody o dodávkách ruského plynu. Takže k současnému nedostatku plynu svou krátkozrakostí přispěla.

 

Je známé, že Rusko jednalo v nedávné době např. s Maďarskem a Ruskem o cenách za dodávky plynu. Maďaři i Srbové byli s dohodou velmi spokojeni. Bez jakýchkoliv těžkostí dosáhli zhruba současných třetinových cen. Slušnost a dodržování mezinárodního práva se těmto státům vyplatila.

 

Rusové si již celá léta při různých jednáních nechávali okopávat kotníky i od takových „mocenských gigantů“ jako jsou např. pobaltské státy. K Rusku jsme se chovali i my, otevřeně řečeno, bez slušnosti, respektu, dávali jsme mu na psí hlavu jak bylo a jak ještě nějakou dobu bude normou chování rusofobních velikánů. Všeho do času! Situace se začíná měnit.  V diplomacii se často uplatňuje princip zrcadlovosti. Vy jste nám označili tolik  a tolik diplomatů za persona non grata a vyhostili jsme je, my učiníme totéž.

 

Ostudnou kapitolkou pro nás jsou události kolem výbuchu munice ve skladu ve Vrběticích, o nichž se mluví jako o dílu ruských diverzantů, aniž bychom po uplynutí řady měsíců předložili potřebné důkazy. Ve vrtbětických hrátkách měli své slovo i tehdejší premiér A, Babiš a ministr vnitra Hamáček. Jde o temné události z česko-ruských vztahů. Je v našem zájmu co nejdříve vrbětickou diverzi  pravdou osvětlit a omluvit se.

ČNL