Jdi na obsah Jdi na menu
 


Msta zamlčená nebo poodložená

11. 3. 2022

Msta zamlčená nebo poodložená

Msta zamlčená nebo poodložená bývá nejnebezpečnější, ...

...napsal svého času, dnes prakticky neznámý český vlastenec, buditel, skladatel a spisovatel František Vladislav Hek (1769 - 1847). Alois Jirásek použil jeho autobiografii jako předobraz hlavního hrdiny svého pětidílného románu F. L. Věk, který byl v roce 1971 zfilmován Československou televizí do seriálu režisérem Františkem Filipem s hercem Radoslavem Brzobohatým v titulní roli. Zmiňuji se o mstě, protože je vedle přímých materiálních škod, které lze více méně odhadnout, nepřímou škodou, kterou si je možné pouze představit a která je nedílnou součástí charakteru lidí a národů. Se mstou musíme vždy počítat, když urážíme nebo provokujeme jednotlivce nebo stát.

 

Bude tomu brzo 50 let, co jsem dostal otázku vysvětlit obsah výroku švýcarského psychiatra, psychoterapeuta a zakladatele analytické psychologie Carl Gustav Junga (1875 - 1961): Když mluvím o „provokování“, nemám tím na mysli, že by nevědomí bylo do jisté míry uraženo a – jako staří bohové – ze žárlivosti nebo ze msty člověku učinilo příkoří. Myslím tím spíš cosi jako psychickou dietní chybu, která vyvede mé zažívání z rovnováhy. Nevědomí reaguje automaticky jako můj žaludek, který se obrazně řečeno na mně mstí. Když si osobuji moc nad nevědomím, tak je to psychická dietní chyba, nepřípadný postoj, jemuž by se člověk měl v zájmu svého vlastního blaha raději vyhnout.

 

Obsah výroku se stal částí principu, který mi nedovoluje akceptovat jakékoli násilí, válku a mstu. Přes všechny snahy vyhnout se zmíněné trojici jsem se v životě několikrát ocitl v jejich přítomnosti. Vždy s následky, včetně ztráty neplnoleté dcery. Proto jsem současně i proti propagandě a jednostrannému vysvětlování tragických událostí na Ukrajině. Popírání faktů, zamlžování příčin a polovičatá řešení vedou totiž vždy k jednomu ze zmíněných konání člověka, davu a států. Například, polovičatě řešená německá otázka v kontextu Versailleského mírového systému. Většina Němců pociťovala mírové uspořádání jako velkou křivdu, kterou mají na svědomí západní mocnosti. Této situace mistrně využil Adolf Hitler. Začal hrát na nacionalistickou strunu a postupnými kroky versailleský systém podkopával, v čemž mu napomohl nedůrazný postoj Británie a Francie. Důsledky nedůrazného postoje a smlouvy i pro ČSR nebudu popisovat. Doporučuji však seznámit se podrobněji se vznikem, realizací a koncem Versailleského mírového systému. Současná tragédie v Evropě, jejíž konec je za určitých podmínek v dohlednu, a současně i v nedohlednu, s následky pro generace narozených a nenarozených a svět, mne nutí citovat v překladu z anglické Wikipedie.

 

Ruský prezident Vladimir Putin 30. listopadu 2021 prohlásil, že rozšíření přítomnosti NATO na Ukrajině, zejména rozmístění raket dlouhého doletu schopných zasáhnout ruská města nebo systémů protiraketové obrany podobných těm v Rumunsku a Polsku, by pro Rusko představovalo "červenou linii". Putin požádal amerického prezidenta Joea Bidena o právní záruky, že se NATO nebude rozšiřovat na východ ani umisťovat zbraňové systémy, které nás ohrožují, v těsné blízkosti ruského území. Je nepopiratelné, jaké odpovědi se Putinovi dostalo na jeho bezpečnostní obavy. Přitom je zcela jedno, zda obavy prezidenta Putina jsou oprávněné nebo ne. Sám generální tajemník NATO Jens Stoltenberg totiž Putinovi řekl:

O tom, kdy je Ukrajina připravena vstoupit do NATO, rozhoduje pouze Ukrajina a 30 spojenců NATO. Rusko nemá právo veta, Rusko nemá právo rozhodovat a nemá právo vytvářet sféru vlivu a snažit se kontrolovat své sousedy.

 

Nemám pochyb, že globalista Stoltenberg v odcházení do Centrální banky nikdy nestudoval C. G. Junga ani Versailleský mírový systém, jeho vznik a konec, a stal obětí severoatlantické mánie. Jedná se o duševní poruchu, kterou charakterizuje expanzivní, často iritabilní nálada. Diagnosticky se nazývá manický syndrom. Proto Stoltenberg & Co a lidé bez znalosti historie, kultury a hodnot jiných, než jsou ty západní, nejsou schopni představit a uvědomit si, jakou urážku a ponížení RF a jejích národů obsahuje Stoltenbergova odpověď. Jenom pošetilí politici a slouhové mohou věřit, že bezpečnost a suverenita RF budou záviset od hlasu nesuverénních členů NATO, které představují Severní Makedonie, Portugalsko, ČR, SR a zanedbané pobaltské zahrady. K tomu všemu bez jakékoliv dohody. V kontextu uvedeného a protože se nacházíme v době nejenom násilí a války, ale jdeme vstříc zamlčené nebo poodložené msti připomínám výrok izraelského krále a syna Davida, Šalamouna (1011 - -931 před n.l.): Chutný bývá někomu chléb falše, ale potom ústa jeho pískem naplněna bývají. A doplňuji poznámkou, že psychologové mstu jako způsob řešení v mezilidských vztazích rozhodně nedoporučují, protože většinou se mstíme v afektu a pak máme problém podívat se sami sobě do očí. Morální kocovina není nic příjemného. Bohužel to neplatí pro politiku, státy, dav a obchodníky, jak přesvědčivě dokazuje historie. Proto rada - Nedělejte to, co nechcete, aby udělal někdo vám.

Část druhá - Chléb otvírá ústa

 

Protože vím něco málo o archetypech jazyků, psychologie, kreativity a historické paměti Asiatů i tzv. ruského člověka, nemohu vyloučit, že nová jednání o dodávkách ropy a plynu EK s RF budou procházkou v růžové zahradě ve srovnání s představitelným omezením nebo dokonce zákazem prodeje ruských a ukrajinských osiv a hnojiv pro agrární sektor EU. Proč? Dovedu si představit, že kolektivně trestaná ruská agrární oligarchie se bude mstít EU. Nebudu čtenáře unavovat prověřenými čísly, vyjadřující závislost agrárního sektoru EU na dodávkách osiv z bojujících zemí o bezpečnost a suverenitu, protože každý si je může nezávisle obstarat.

 

Zmiňuji se o osivech a hnojivu, protože bez nich nebude potřebné úrody a produktů k vyloučení hladu. Jestliže EU se dnes může z něho dočasně vykoupit, tak zcela určitě se nevykoupí Afrika. Proto nevylučuji, že migrační vlny z Ukrajiny se po jejich odeznění promění v potoky hladových lidí z Afriky. Frontex & Co nebudou schopny zabránit migraci hladových, kteří nemají co ztratit. Proto se opět probudí zmíněné archetypy. Zatím co v Evropě bude draze a bude pořád ještě co jíst, nelze vyloučit, že na Ukrajině již na jaře tohoto roku nebude možné zasít tolik, kolik v minulosti. Co se bude dít, když hlavní obilnice Evropy bude prázdná nebo poloprázdná, by měla vědět nebo být schopna představit si EK a každá vláda členského státu EU. Jeden z nejhorších scénářů pro EU je proto nejenom představitelný, ale nachází se již na prahu našich dveří. K vítězství nad námi nepotřebuje zbraně, protože ví, že chléb otvírá ústa a potvrzuje, že Msta zamlčená nebo poodložená bývá nejnebezpečnější.

 

Nejenom ale chléb otvírá ústa v životě. Nechci se zbytečně vystavovat obvinění, jednání u politicky korektního soudu nebo vyhrůžkám, které znám již nazpaměť. V hlubokém a upřímném přesvědčení, že se jedná o informaci ze spřáteleného státu - Izraele, a ne o dezinformaci, nabízím odkaz, který informuje faktologicky, srozumitelně a bez propagandistických úletů českých pravdu hlásajících trub. Připomínám, že Izrael se ocitl ve svízelné situaci mezi USA a RF, protože Izraelská vláda sankce proti RF nepodpořila a sama v minulosti ne vždy jednala v souladu s proklamovanými hodnotami EU nebo rezolucemi OSN. Skutečnost, že premiér Naftali Bennett cestoval do Moskvy o víkendu, kdy Žid nesmí cestovat, kromě jediné výjimky, je sama sebe vysvětlující.

 

Premiér Bennett byl v sobotu v Kremlu a byl prvním politikem z demokratického státu, který se tam objevil od invaze na Ukrajinu. Tři hodiny jednal s prezidentem Putinem, aby bez výsledku (pro veřejnost), poté odletěl do Berlína, kde se setkal s kancléřem Scholzem. Cestou telefonoval s francouzským prezidentem Macronem a v kontextu návštěvy v Kremlu Bennett hovořil třikrát během 24 hodin se Zelenským. Obsah zůstal utajen, výsledek je znám. Boje a zásobování vojenskou výzbrojí z USA a dalších států NATO pokračují, únikové koridory jsou zaminovány spoluobčany Ukrajiny a připravuje se záchrana života prezidenta Zelenského. Bennett, se svojí kvalitní vojenskou minulostí představuje pro jednání s Putinem výhodu. V Izraeli žije silná ruskojazyčná minorita, Bennett má dobré spojení s prezidentem Zelenským a ví, za co vděčit Putinovi a RF. Cesta byla přísně utajována, podle zpráv z Izraele domluvena s USA a Bennett, jak sám řekl, měl požehnání a podporu všech hráčů. Otázkou je – jakých?

 

Používám odkaz, protože vím již od roku 2012 o potvrzených objevech plynu v Černém moři, chronickém nedostatku financí Ukrajinské vlády nutných pro jeho těžbu, a paradoxním dostatku financí pro vyzbrojování. Záměna priorit ukrajinské vlády umožnila mj. výhodné angažmá Shell na Ukrajině. Vím také, že sjednocením Krymu s RF společnost Shell a další společnosti ztratily kontrolu nad 2/3 pobřeží s potvrzenými objemy plynu. Ztráta kontroly nad 2/3 území představuje ztrátu cca 80% ukrajinských zásob plynu, zisk z produkce a korupce a v neposlední řadě jednu z příčin nelidského konání ukrajinské vlády. To představuje msta formou zastavení zásobování Krymu vodou, která se rovná kolektivnímu trestu a odporuje mezinárodním úmluvám. Podobné chování vedlo svého času ke krizi mezi Malajsií a Singapurem. Oba státy měly v minulosti jednoho pána: Britské impérium. Singapur závisí i dnes od dodávek vody z Malajsie a jenom rychlá dohoda zamezila dlouhé válce. Proto jedním z prvních cílů vojenské akce RF na Ukrajině bylo zabezpečení provozu vodního kanálu a tím zásobování vodou, poté co 8 let nebylo možné s nikým na Ukrajině jednat a uzavřít dohodu.

 

Překvapení, které mnohým otevře ústa a možná i oči, přinese po prověření orgány RF zveřejnění dokumentace o činnosti pozemních a podzemních biologických laboratoří s exteritoriálním statusem USA na území Ukrajiny. Ty byly mj. financovány MO USA. Své prsty ve hře v laboratořích má prý Francie i SRN. Připomínám, že 24. února MZ Ukrajiny vydalo urgentní příkaz k nenávratnému zničení patogenů v laboratořích a RF se dostala k dokumentům, které se analyzují. Již dnes bylo zveřejněno Igorem Kirillovem, velitelem vojsk radiační, chemické a biologické ochrany ruských ozbrojených sil, že Ukrajina zaslala pod záminkou boje proti covidu do USA tisíce vzorků sér pacientů, především slovanského etnika.

 

Analýza likvidačních aktů prý ukazuje práci s patogeny moru, antraxu a brucelózy v biolaboratoři ve Lvově, záškrtu, salmonelózy a úplavice v laboratořích v Charkově a Poltavě. Kirillov upřesnil, že ve Lvově bylo zničeno více než 320 kontejnerů: 232 kontejnerů s původcem leptospirózy, 30 s tularémií, 10 s brucelózou a 5 s morem. Nomenklatura a nadměrné množství biopatogenů svědčí o práci prováděné v rámci vojenských biologických programů. Podle Kirillova se na projektech podílí společnost napojená na vojenský resort, především Black and Veatch. Od roku 2021 Pentagon realizuje projekt Diagnostika, dohled a prevence zoonóz v ozbrojených silách Ukrajiny s finančními prostředky ve výši 11,8 milionu USD. V letech 2020-2021 provedlo MO SRN studii patogenů krymsko-konžské hemoragické horečky, leptospirózy, meningitidy a hantavirů na Ukrajině v rámci realizace ukrajinsko-německé iniciativy k zajištění biologické bezpečnosti na vnějších hranicích EU. Světe, div se!

 

Podle ruského ministerstva obrany USA shromáždily a předaly do Výzkumného ústavu Waltera Reeda americké armády vzorky vysoce patogenních kmenů infekčních chorob a bylo odebráno a předáno přibližně čtyři tisíce biomedicínských vzorků ukrajinských vojáků. Již to málo dnes zveřejněné nabízí odůvodnění pro spěšné nenávratné zničení patogenů a laboratoří, špatný spánek zkorumpovaných vědců a politiků a současně vybízí trpící manickým syndromem k uvědomění si obsahu výroku italského básníka Dante Alighieri (1265 – 1321): Zjistíš, jak trpce chutná cizí chléb a jak je perná cesta nahoru i dolů po cizím schodišti. Jestli se potvrdí, že vše potřebné pro pokračování vojensko-biologického programu bylo z území Ukrajiny vyvezeno, Bůh s námi. Msta bude v dobré anglosaské tradici zamlčena a popřena.

 

 

Část třetí - Výběr mezi stagflací a stagflační recesí

 

Jestliže jsem v posledním příspěvku - Kdo se směje naposled…označil škody v miliardách Euro, to v posledním interview časopisu Focus uvedl německý ekonom Daniel Stelter (1964): Máme tedy na výběr mezi stagflací a stagflační recesí - ekonomika klesá a zároveň roste inflace. Daniel Stelter (1964), zakladatel německého think tank - Nad rámec toho, co je zřejmé, je autorem knihy - Die Schulden im 21. Jahrhundert (Dluh v 21. století). Ta je v současné době na seznamu bestsellerů v SRN. Stelter pracoval v letech 1990 až 2013 jako konzultant ve společnosti The Boston Consulting Group (BCG), naposledy jako Senior Partner a Managing Director a člen výkonného výboru BCG. V letech 2003 až 2011 měl na starosti oblast korporátní strategie a financí BCG, a již proto je dobré brát jeho výroky do úvahy. SRN hrozí kvůli protiruským sankcím velmi špatný konec. To v případě odmítnutí ruských energetických přepravců může Západ obecně a Německo zvláště očekávat dva negativní jevy, uvedl v interview s poznámkou, že Západ zavedl proti Moskvě velmi tvrdá opatření, ale připustil, že vzhledem k autonomii ruské ekonomiky a zachování příjmů z ropy a zemního plynu na tom nic nezmění. Nyní existují dva scénáře: špatný a velmi špatný.

 

Stagflace představuje růst cen při stagnující ekonomice. A inflace v SRN již roste. V potravinářství máme obrovský problém. Na Rusko a Ukrajinu připadá asi 25 % vývozu pšenice, na Ukrajinu asi 90 % vývozu slunečnice. Odtud také pochází značné množství kukuřice a ječmene, vysvětlil. Dále uvedl, že hrozí vlny uprchlíků z Blízkého východu, navrhl nakupovat pšenici za vysoké ceny a prodávat ji do těchto zemí levněji, aby se zabránilo odlivu lidí z těchto zemí. Číňané se zachovali chytře, možná to věděli lépe. Zřídili sklady a poskytli suroviny a my nemáme téměř žádné zásoby. Vidíte: plyn, uhlí, potraviny - ceny se mnohonásobně zvýší. To mě znepokojuje, pokračoval ekonom. Za nejhorší scénář označil úplné odmítnutí ruské ropy a plynu. Dočkáme se dvouciferné inflace a naše ekonomika se zhroutí. Osobně takový scénář neočekávám a nesouhlasím s některými výroky uznávaného ekonoma. Proč?

 

Jednu odpověď nabídl německý ministr hospodářství Robert Habeck (1969) 3. března. V souvislosti s událostmi na Ukrajině se ministr vyslovil proti zákazu dovozu energie z Ruska. Zdůraznil, že Německo je stále závislé na dovozu energie, i když se snaží tuto závislost co nejdříve snížit. Německá vláda proto podle ministra ponechá otevřenou možnost dodávek energie z Ruska. SRN podle Habecka potřebuje energii z Ruska, aby zajistilo cenovou stabilitu a energetickou bezpečnost v Německu.

 

Druhou odpověď nabízí 7, března sám kancléř Scholz: Bylo to vědomé rozhodnutí z naší strany (Německa) pokračovat v obchodu v oblasti dodávek energie s Ruskem.  Podle kancléře zatím neexistují jiné způsoby, jak plně zajistit dodávky energie do evropského regionu. Pro informaci uvádím, že  7. března cena plynu v Evropě během obchodování na burze přesáhla 3800 dolarů za 1000 metrů krychlových. Současně se přiznávám, že si t.č. nedovedu přestavit, co se stane a bude dít ve světě a na světových trzích, o české kotlině nemluvě, v případě zřeknutí se ruské ropy a dosažení ceny 300 a více USD za barel. Sociálně – politické katastrofální důsledky nechť popisují a zveřejňují vládní a politicky korektní slibotechny.

 

Třetí odpověď představuje obnova Ukrajiny. V jaké by Ukrajina nebyla velikosti a statutu po ukončení bojů, na obnovu bude potřeba obrovské množství peněz. Protože nikdo z nás neví, jaký je konečný strategický cíl Kremlu, co se týče Ukrajiny, není možné dělat nic jiného než si představit několik řešení. Jedním z nich je okleštěná Ukrajina, druhým například realizace moderní verze meziválečného polského plánu Mezimoří, dnes známého jako iniciativa Trojmoří (Three Seas Initiative). S pravděpodobností hraničící s jistotou, záchrannou akci na Ukrajině bude realizovat SRN. Peníze bude tisknout ECB a USA s RF budou nahlížet na plnění. Obnova Ukrajiny, ECB a EK tak zpečetí největší finanční tunel od dob Marshallova plánu. Členské státy EU se ještě více zadluží, aby mohly peníze půjčit Ukrajině na koupi zboží a infrastruktury od prakticky jediného státu v EU, který sám produkuje, tj. SRN. V konečném důsledku velká část pomoci Ukrajině tak skončí v SRN.

 

Podobně tomu bylo s pomocí EU v rámci programů PHARE a TACIS po rozpadu socialistického bloku a SSSR.  Cca 85% technické pomoci zabezpečené konzultanty z EU šlo zpět do EU. V EU s největším veřejným dluhem na světě se SRN promění v oficiálního vůdce Evropy bez jediného výstřelu, USA budou z obliga a počítat zisk a RF bude moci dostat realizací iniciativy Trojmoří větší komfort v otázce bezpečnosti. Než si to lidé v EU uvědomí, bude pozdě. Proč? Duch tratí sílu, když starost o vezdejší chléb jej tíží (Němcová, 1820 – 1862).

 

Část čtvrtá – Závěr

 

Dne 1. března 2022 vystoupil prezident Joe Biden před poslanci Kongresu USA. Jeho projev si zaslouží pozornost, protože byl zaměřen na Ukrajinu a Rusko a je možné z něho jasně dedukovat motivy současného jednání USA. Ospalý Joe mluvil o americkém vedení, jednotě Západu a jednotě světa, který se shromáždil, aby odsoudil ruské akce. Biden plně ignoroval skutečnost, že vůdčí postavení Washingtonu již není založeno na morální autoritě, ale na nátlaku, úplatcích a hrozbách, které mu umožňují vést kolektivní Západ. Pokud jde o jednotu, situace je podobná. Protiruskou rezoluci nepodpořily země, které mají dohromady více než čtyři miliardy obyvatel. Když Biden mluvil o občanech Ukrajiny, nazval je Íránci. A tady končí legrace. Proč? Protože vůbec nejde o demenci, ale o to, že vládu USA nezajímá, kdo jsou Ukrajinci, jaký je jejich jazyk a kultura, a dokonce ani to, jak vypadají. Ukrajinci jsou lidským materiálem, který má být obětován, aby americká geopolitická magie mohla žít a vítězit.

 

Ve svém projevu v Kongresu Biden prohlásil, že USA se na události na Ukrajině dobře připravily. To ve skutečnosti potvrzuje, že oznámené západní sankce byly připravovány dlouhou dobu předem a nejsou improvizací posledních dnů. Skupině demokratů, která v listopadu 2020 ovládla Bílý dům a dlouho pracovala na ekonomickém jaderném úderu proti Rusku, zbývalo jen vyprovokovat vojenský konflikt. Washington si byl vědom, že vojenská operace na Ukrajině je nevyhnutelná. Mátlo jenom chování Kremlu a ruských ozbrojených sil.

 

Co se týče ČLR, přikláním se k postoji čínských úřadů: otázka Tchaj-wanu a otázka Ukrajiny se zásadně liší. Proč? ČLR považuje spor s Tchaj-pejí za vnitropolitickou záležitost. Čínský ministr zahraničí Wang I (1953) v pondělí prohlásil: Především chci jasně říci, že tyto dvě otázky se od sebe zásadně liší. Ukrajinská otázka je mezistátní záležitostí. Pokud jde o Tchaj-wan, je tento problém neustále spojován s narušováním svrchovanosti Číny.

 

Podle Wang I je obtížná situace v Tchajwanské úžině způsobena separatistickými kroky ostrovní administrativy, která neuznává princip jedné Číny a snaží se změnit vztah mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem, které tvoří jeden celek. Tím překrucují dějiny, zdůraznil ministr. Některé [politické] síly v USA ve snaze zadržet Čínu podporují ty, kteří podporují myšlenku takzvané nezávislosti Tchaj-wanu, připomněl Wang I. To je v závažném rozporu se základními zásadami mezinárodních vztahů a podkopává mír a stabilitu v Tchajwanské úžině.

 

Chci věřit, i s ohledem na dění na Ukrajině, že Washington a Londýn si uvědomí, že námořní impéria ztratila díky vojenským a jiným technologiím své výhody. Proto jejich konání nebude bez následků. Jedinou možností jak vyloučit velkou a poslední válku na planetě je proto otevřít a vést dialog jako rovný s rovným s cílem dosažení harmonie ve vztahu. Podstatou harmonie je odhodlání jednou přijatá pravidla hry akceptovat. Jednou nahoře, jednou dole, se říká, podobně jako, že Msta zamlčená nebo poodložená bývá nejnebezpečnější. Souhlasu netřeba.

 

Jan Cambell

 

 http://www.regionalninovinky.cz/sloupky/msta-zamlcena-nebo-poodlozenaú