Jdi na obsah Jdi na menu
 


Možné motivy provokace proti Rusku

29. 11. 2021

Možné motivy provokace proti Rusku

Mnoho komentátorů poukázalo na to, že Západ skutečně nechce válku s Ruskem v plném rozsahu, protože by to byl v nejlepším případě sebevražedný návrh, píše se v článku na webu The Saker.

Ilustrační foto

29. listopadu 2021 - 03:20

 

Ale na Západě existují určité specifické zájmy, které velmi chtějí zvýšit napětí co nejvíce.

 

Energetický sektor USA

Energetický sektor je hluboce znepokojen Bidenovou „zelenou“ rétorikou v kombinaci se skutečností, že země OPEC+ neposlouchají požadavky USA na ceny. Také americký břidlicový plyn je drahý. Pokud by došlo k válce mezi Ruskem a Ukrajinou, zcela jistě by to také zcela vykolejilo ruské energetické exporty do EU, což by následně vytvořilo velmi vysokou poptávku po energii z USA v Evropě (a ve světě). Toto je starý cíl USA v Evropě, přimět EU, aby nakupovala americkou energii, i když ji Rusko může poskytnout za mnohem lepší cenu

 

NATO

To je jednoduché: NATO nemá žádný raison d'être , ale nyní mohou vůdci NATO tvrdit, že je to jediné, co stojí mezi dobrými, svobodu milujícími zeměmi EU a Putinovými hordami.

 

„Biden“: Možnost jedna

Bidenovo hodnocení je téměř stejně špatné jako Zelenského. Pokud dojde k protiruské provokaci a Rusko bude muset na Ukrajině otevřeně zasáhnout, může se Biden stát „válečným prezidentem“ a může mávat vlajkou, která, doufejme, odvede pozornost od jeho nesmírných vnitřních problémů a způsobí, že bude vypadat více „prezidentsky“ .

 

„Biden“: Možnost dvě

Řekněme, že se nekoná žádná provokace a časem všechna tato hysterie vyprchá. Pak může Biden tvrdit, že „ukázal Rusům, kdo je šéf“ a „americké“ odhodlání „odradilo a zadrželo Putina“ atd. To by bylo jako kdyby myš tvrdila, že odradila spícího medvěda od útoku. Důkaz? No, zlý medvěd nezaútočil, že ne? Jaký další důkaz tedy potřebujete?

 

„Biden“: Možnost tři

Existují známky toho, že USA předaly Ukrajinu Evropanům , což zase znamená, že kdyby došlo k válce, a o jejím výsledku není pochyb, „Biden“ může říci „zkusili jsme pomoci Ukrajině, jak jen můžeme, víc než kdokoli jiný, ale nemohou očekávat, že půjdeme do války s Ruskem, abychom je podpořili“. Jinými slovy, nechat Zelenského prohrát válku proti Rusku je velmi elegantní způsob, jak se zbavit Zelenského a svalit vinu za současný celospektrální chaos na Ukrajině na něj a zároveň odvrátit jakoukoli kritiku USA.

 

Politici Spojeného království + EU

 

Politici Spojeného království a EU věrně papouškují veškerou protiruskou propagandu a nyní uvízli ve svém vlastním ideologickém koutě: nenávidí Rusko, ale potřebují ruskou energii. Toto dilema by mohla „vyřešit“ krátká, ale ošklivá válka, která by EU mocně přepolarizovala proti Rusku, a tím by EU zcela a zcela umístila do železného sevření USA.

 

US MIC

To je zřejmé: čím větší a děsivější je ruský boogeyman, tím více mohou mírumilovné USA utratit za „obranu“. A pamatujte, že cílem amerických „kongresmanů“ není přispět k rozumné zahraniční politice USA, ale být znovu zvoleni. To zase znamená, že udržení amerického MIC v chodu, skutečný finanční bonanza pro zemi, jinak má hroznou ekonomickou podobu, je jedním z nejlepších způsobů, jak být znovu zvoleni a zároveň promítat obraz „vlasteneckého“ voleného úředníka.

 

 

 

Deep state USA

Deep state USA vždy Rusko nenáviděl a vždy rozdmýchával plameny hysterické rusofobie. Neocons zde hrají hlavní roli, ale zdaleka nejsou jediní, je zcela jasné, že deep state provozuje kromě Bílého domu také ministerstvo zahraničí, CIA a Pentagon.

 

3B+PU

Nyní je jasné, že 3B+PU se pokusili svrhnout Lukašenka a že se jim to nepodařilo. Jak lépe utajit rozsah tohoto selhání před širokou veřejností, než vést krátkou a ošklivou válku proti Rusku, zvláště když 3B+PU plně chápou, že Rusko na ně nikdy nezaútočí jako první. Zde musím zvlášť zmínit Polsko, které se v současnosti cítí jako obr, stojící jako oni na ramenou USA. Pro ně je to oboustranně výhodná situace: pokud je Rusko poraženo, mohou se prohlásit za nejlepší vojáky v historii vesmíru, pokud Rusko zvítězí, pak se mohou prohlásit za nejvíce obětovaný národ na zemi. Ať tak či onak, obě možnosti jsou pro polské nacionalisty (kteří jinak mají s EU potíže) spásnou mannou z nebes.

 

Zelenskij

Zelenského hodnocení je ještě horší než Bidenovo. Většina jeho bývalých spojenců se obrátila proti němu a pokud se nestane něco velmi dramatického, jeho politická budoucnost je téměř nulová, bude mít štěstí, pokud se mu podaří uprchnout z Ukrajiny včas, tedy dříve, než se proti němu někdo rozhodne přímo zasáhnout ( mnoho různých zájmů na Ukrajině je nyní vůči 'Ze' otevřeně a hluboce nepřátelské).

 

Britské vojenské/bezpečnostní zařízení

Britové mají imperiální fantomové bolesti a cítí se relativně bezpečně, protože jsou daleko od rusko-ukrajinské linie kontaktu. Také se domnívají, že je zcela nemyslitelné si představit, že by se Rusko odvážilo skutečně zaútočit na britskou loď/letadlo, nebo ještě méně na místo ve Spojeném království. Tato víra je mimochodem docela mylná, protože Rusové si také uvědomují, že pokud by například potopili britskou loď nebo dokonce zasáhli vojenské zařízení ve Spojeném království, měli by Britové dvě základní možnosti: 1) neudělat nic sami a požádat strýce Samuela o ochranu 2) protiúder proti samotnému Rusku, čímž by se jen vystavili dalším ruským protiúderům. Pokud vám to zní jako ztrátová strategie, je to proto, že tomu tak je. Ale pro zemi Litviněnka, Skripala, Bellingcatu, nikdy není překážkou akce. Kromě toho se skutečně zdá, že Spojené království řídí duševně vyšinutý premiér obklopený drobnými byrokraty a senilní královnou.

Lidé s nostalgií vzpomínající po starých dobrých časech bílého, západního impéria

To jsou lidé jako Josep Borrell a všichni ti, kteří chtěli unipolární svět řízený Západem, samozřejmě, kde by se žádná země nemohla odvážit vzepřít se vládě jednotného světového hegemona. Tito lidé jsou ti, kteří potřebují být tvrdě zbiti ruskou armádou každé století nebo tak nějak podobně.

 

Ve skutečnosti je na Západě mnohem více skupin, které chtějí nějaký druh války, některé ji chtějí rychlou a malou, jiní ji chtějí větší, zatímco jiní chtějí zastavit eskalaci těsně před skutečnou válkou.

 

Jako vždy bude to, co se stane dál, výsledkem součtů mnoha vektorů ovlivňujících tento výsledek: každá strana bude táhnout za svými zájmy, jak jen to bude možné, a součtový vektor všech těchto neoficiálních zahraničních politik bude mít za následek to, co mnoho z nás budeme nazývat „zahraniční politikou USA“, a to navzdory skutečnosti, že jako taková žádná taková politika neexistuje (kromě součtu těchto různých vektorů).

 

A konečně, ruší se Putin-Biden?

Psakiová řekla, že si není vědoma žádných příprav na summit mezi Bidenem a Putinem. Také letmý pohled do kalendáře mě přivádí k údivu: mezi nadcházejícím summitem pro demokracii , 9.–10. prosince, a obdobím mezi západními prázdninami (24. prosince – 1. ledna) se čas, který je k dispozici na uspořádání takového summitu, rychle krátí. . Po prvotním oznámení se rétorika v Rusku i v USA o takovém summitu stala mnohem vágnější, jako by se nyní zdá, že obě strany o tom přemýšlely.

 

A pokud je tento summit naplánován na někdy v lednu, pak to Ukronacistům ponechává více času, aby přišli s jakoukoli provokací, kterou chtějí. Pokud se to stane, pak by jakýkoli summit stejně zemřel

 

Stále můžeme doufat, že se tento summit uskuteční a že by to byl pro „Bidena“ účinný způsob, jak ukázat „sám sobě“ a svým nepřátelům (ostatním frakcím mocenské struktury USA), že on, „Biden“, je stále pod kontrolou. Špatný mír je vždy lepší než dobrá válka. Ale s tolika západními zájmy vloženými do takové války není příliš optimismu.

 (rp,prvnizpravy.cz,thesaker,foto:arch.)