Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitba za Juliana

4. 3. 2020

Modlitba za Juliana

12.4.2019 Ilona Švihlíková

Ilona Švihlíková píše o tom, že Assangův případ ukazuje, co čeká na ty, kteří si dovolí v dnešní „demokratické“ době odhalovat nepohodlnou pravdu.

V médiích hlavního proudu jsme se mohli dočíst, že „Assange, zakladatel Wikileaks“ byl zatčen. Inu, to není přesný popis skutečnosti – byl totiž britskou tajnou službou vyvlečen ze svého dřivějšího azylu, ekvádorské ambasády v Londýně, kde se skrýval od roku 2012.

Julian Assange si nepadl do oka s novým prezidentem Ekvádoru (vidno podle činů tak Lenín Moreno skutečně není Rafael Correa). Kolují různé domněnky, že Ekvádor svého nepohodlného hosta „vyměnil“ za uvolnění americké pomoci. Uvidíme, zda se tyto úvahy ukážou být pravdivými.

Pokud bude Assange vydán do USA, pak mu reálně hrozí dokonce i trest smrti.

Assange je součástí toho, čemu říkám velká trojka, tří statečných, kteří riskovali svůj život, aby nám dali pravdivé informace – Chelsea Manningová, Edward Snowden a Julian Assange. Díky Manningové a Assangovi jsme se dozvěděli o pravé a ne moc hezké podobě „boje za demokracii a svobodu“ v Iráku a Afghánistánu.

Institut lidských práv v Bratislavě vydal toto prohlášení: Inštitút ľudských práv (IĽP) odsudzuje dnešné násilné zatknutie Juliana Assangea v Londýne. Rovnako ako Chelsea Manning (ktorá v je súčasnosti protiprávne väznená v USA) Assangea považujeme za väzňa svedomia a za ich slobodu dlhodobo kampaňujeme. Fakt, že veľmi krátko po samotnom zatknutí úrady USA požiadali o jeho vydanie, dokazuje mimo rozumnú pochybnosť skutočné motívy jeho dlhoročného prenasledovania.

John Pilger už vydal varování, že toto vyvlečení Assange, jehož Wikileaks i on sám jsou nositeli prestižních novinářských cen, je varování pro všechny novináře. Edward Snowden přímo hovoří o „černém dnu pro svobodu tisku.“

Zprávy zatím nejsou jednoznačné. Zatím se ekvádorský prezident dušuje, že má dohodu s britskou vládou, že Assange nebude předán do země, kde by mu hrozilo mučení či smrt, New York Times jasně uvádějí, že ve hře je americká žádost o jeho vydání. Vazba Británie na USA je, eufemisticky řečeno silná, a udělat „laskavost“ americkému prezidentovi se přeci může vždy hodit, že.

Sahra Wagenknechtová požaduje pro Assange azyl v Německu, u nás žádný takový požadavek zaznít samozřejmě nesmí. Ostatně si stačí vzpomenout na Nikulina, aby bylo jasné, jak by Assange dopadl.

Zatčení Assange vejde do knih historie, v tom souhlasím s Edwardem Snowdenem. Ukazuje, jak v naší „demokratické“ době překáží ti, kteří si dovolí odhalovat nepohodlnou pravdu. Zatčení Assange je pro naši dobu symbolické. Za žvaněním o nadřazenosti „liberálních hodnot“ se skrývá snaha zničit každého, kdo odhalí pravou podstatu systému. Jako Chelsea, jako Edward, jako Julian.

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář