Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mnichov místo války si vybrali hanbu, válka následovala

30. 9. 2022

Mnichov místo války si vybrali hanbu, válka následovala

 

„Je to hrozné, ale mám před sebou samé nuly ! “ To bylo Hitlerovo hodnocení premiérů Chamberlaina a Daladiera v Mnichově 1938. Z premiérů Británie a Francie se stali jen Hitlerovi poslíčkové špatných zpráv. Západní politici předvedli na Československu (ČSR) své koloniální praktiky, nepárali se s námi, naopak s Hitlerem si podali ruce, ČSR jim překáželo !

 

Máme zapomenout ? Mnichov 1938 pro nás zůstává symbolem zrady západních spojenců. Vedu možná kacířské řeči vím, že  dnešním pravidlem je, tyto události příliš nepřipomínat.  Jsme přeci s Německem v EU, i v NATO, …  Kolik toho, ale ví o té době vysokoškolák ? Ani z dnešního smířlivého pohledu nelze zapomenout na mnichovské ponížení v září roku 1938 i na následnou německou okupaci v březnu 1939. Je to již 83 let, kdy Velká Británie a Francie se sklonily před Hitlerem. Dravec se však nespokojil touto obětí,  Hitler dostal zelenou…

 

Do historie mnichovské zrady vstoupila prozíravá slova poslance, pozdějšího premiéra Winstona Churchilla, který odsoudil tuto dohodu a prohlásil „ v Mnichově  jsme si mohli vybrat mezi hanbou a válkou. Vybrali jsme si hanbu a stejně budeme mít válku !“  Tak se i stalo.

 

Dnešní politickou módou je nepřipomínat, že Mnichovské dohodě předcházela jednání,  britského premiéra Chamberlaina 15. a 22.září přímo s  Adolfem Hitlerem,  na nich se rodil smutný osud Československa (ČSR). Samotný Mnichov byl už jen závěrečnou tečkou.V Mnichově s ním bylo dokonce jednáno, jak s poslední africkou kolonií, k jednání nebylo ani přizváno. Naši zástupci byli na chodbě, či někde v zapadlém salonku, jen stroze seznámeni s tímto rozhodnutím, dokonce pod vyhrůžkou,  že odmítnutí této dohody by mělo pro ČSR nedozírné následky. Pod tímto nátlakem, Československo přijalo diktát, jiné cesty ani nebylo. Statisíce našich občanů bylo vyhnáno z pohraničí. Okleštěné Československo ztratilo 30% své rozlohy a 34 % obyvatelstva. Na obsazeném území zůstalo přes milion občanů české, slovenské a rusínské národnosti.

 

1.10.1938 za dohledu Anglie a Francie, začalo porcování ČSR. Vedle Německa se na tomto aktu přiživilo se svými územními požadavky i Maďarsko a Polsko. Mnichov se stal  jen předehrou k následné okupaci ČSR. Přesto v těchto týdnech ponížení se rodili hrdinové domácího i zahraničního odboje, v následných letech umírali právě za tu Británii a Francii. Bojovali na východní frontě, osvobozovali Ukrajinu, Polsko, Slovensko.  Osvobodili i naši vlast. Mnichov nám ohnul páteř, cítíme to dodnes. Velice často žmouláme čepici před novou vrchností. Také láska k vlasti budí u mnohých podezření…  

 

Mnichovskou dohodou byla pootevřena cesta na východ. Dalším státem německé expanze se stalo  Polsko. I zde sehrála západní diplomacie svou roli ústupků, pro uspokojení německých územních požadavků vůči Polsku. Německo nečekalo, předvedlo v Polsku své nemilosrdné pojetí války.  Velká Británie a Francie se  před Hitlerem obdobně jako v Mnichově,  přikrčily. Jejich vyhlášení  války bylo jen papírem. Začala druhá světová válka. 

 

Celkový pohled na krátkozrakost politiky Anglie a Francie, vůči Hitlerovi, nakonec vedl Stalina v srpnu 1939 k tak často medializovanému  jednání s Německem. Tedy ke známému „Paktu Molotov – Ribbentrop“.  Tento pakt byl důsledkem mnichovanské politiky ústupků Anglie a Francie. Mnichov 1938 byl pro Stalina varováním s tím, že na Velkou Británii a Francii, jako na spojence,  se nelze  spolehnout.

 

Přemysl Votava

(Národní socialisté)