Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mluvčí Bílého domu - Washington nezávislost Tchaj-wanu neuznává

3. 8. 2022

Mluvčí Bílého domu - Washington nezávislost Tchaj-wanu neuznává

Biden neúspěšně odrazoval Pelosiovou od návštěvy Tchaj-wanu. Mohl vědět od Zemana, že to nefunguje, napsal na facebooku Erik Best.

John Kirby

3. srpna 2022 - 10:40

 

Z tiskové konference Bílého domu John Kirby uvedl:

Jak jste všichni viděli, předsedkyně Sněmovny, Nancy Pelosiová, dorazila na Tchaj-wan dnes ráno v čase východního pobřeží. Jak jsme řekli, Předsedkyně má právo navštívit Tchaj-wan. A předsedkyně sněmovny navštívila Tchaj-wan již dříve bez incidentů, stejně jako mnoho členů Kongresu v průběhu let, včetně letošního roku.

Tato cesta byla rozhodnutím předsedkyně a Kongres je nezávislou složkou vlády; všichni to víte..

 

Samozřejmě sledujeme její cesty, jako vždy i členy Kongresu, a přijali jsme všechna vhodná opatření, abychom zajistili bezpečnost jejího cestování po celém regionu.

Dovolte mi, abych byl jasný: Návštěva předsedkyně je zcela v souladu s naší dlouhodobou politikou jedné Číny. Bylo nám zcela jasné, že se nic nezměnilo na naší politice jedné Číny, která se samozřejmě řídí zákonem o vztazích s Tchaj-wanem, třemi společnými komuniké mezi USA a ČLR a šesti ujištěními.

Řekli jsme, že jsme proti jakýmkoli jednostranným změnám status quo z obou stran. Řekli jsme, že nepodporujeme nezávislost Tchaj-wanu. A řekli jsme, jak jsem znovu řekl včera, že očekáváme, že spory přes úžinu budou vyřešeny mírovými prostředky.

 

Nyní jsme to sdělili přímo ČLR na nejvyšších úrovních, včetně hovoru mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Xi z minulého týdne. Poradce pro národní bezpečnost, tajemníci státu a obrany, předseda Sboru náčelníků štábů to také dali Pekingu velmi jasně najevo v půltuctu nedávných rozhovorů na vysoké úrovni.

 

Nyní jsme za posledních několik hodin viděli řadu oznámení z ČLR, která jsou bohužel v souladu s tím, co jsme očekávali a o čem jsme mluvili včera. Jak jsem řekl včera, není důvod, aby Peking tuto návštěvu, která je v souladu s dlouhodobou politikou USA, proměnil v nějakou krizi nebo ji použil jako záminku ke zvýšení agresivity a vojenské aktivity v Tchajwanském průlivu nebo v jeho okolí. teď nebo mimo její cesty.

 

Čína: Ti, kdo si hrají s ohněm, oheň zahubí!

 

A znovu, jak jsem včera objasnil, než předsedkyně potvrdila cestu  Čína se postavila k tomu, aby podnikla další kroky, a očekáváme, že budou i nadále reagovat v dlouhodobějším horizontu. Nemohl jsem vám sdělit přesné datum, jak tento horizont vypadá, ale určitě bychom očekávali, že budou reagovat i po jejím výletu, včetně ohlášení dalších rozsáhlých cvičení s živými palbami – samozřejmě, že už začali dělat něco z toho dnes; létání přes střední čáru – dnes jsme viděli tiskové zprávy, jak to dělají; a pomocí ekonomického nátlaku. Je to přesně v souladu s příručkou, kterou jsme očekávali a o které jsme s vámi mluvili včera.

 

Spojené státy nebudou a nechtějí – nebudou hledat a nechtějí krizi. Jsme připraveni řídit to, co se Peking rozhodne udělat.

 

Zároveň se nebudeme pouštět do řinčení šavlí. Budeme i nadále působit v mořích a na obloze západního Pacifiku, jako jsme to dělali po celá desetiletí. Budeme nadále podporovat Tchaj-wan, bránit svobodný a otevřený Indo-Pacifik a snažit se udržovat komunikaci s Pekingem.

 

Budeme pokračovat v tom, co děláme, což je podpora míru a stability napříč úžinou, dodal John Kirby

 

 

A neméně zajímavé reakce:

  • I USA mají svoji Vystrčilovu.
  • Jen zatím není známo, zdali též prohlásila, že je Tchajwanka.
  • Kdyby vzala na palubu i Bakaláře s Vystrčilem, byl by ten let ještě zajímavější... Na rozdíl od jiných politiků však Bidenovi každý uvěří ono známé konstatování: "Tu paní vůbec neznám"...
  • a to je trefnější než trefné...ona bude taktéž Tchaj-wanka. Tak už máme muže a ženu a chybí dalších 70pohlaví,aby se identifikovali jako Tchaj...
  • Američané se teď obávají toho, že Čína začne podporovat ruskou invazi na Ukrajině. To se bohužel nedá vyloučit. Návštěva Pelosiové tak může vyjít celkem draho.
  • Kdo jinému jámu kopá, sám do ní spadne!

 

(rp,prvnizpravy.cz,whitehouse,fb,foto:arch.)