Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místopředseda Bundestagu chce spustit Nord Stream 2

19. 8. 2022

Místopředseda Bundestagu chce spustit Nord Stream 2

19.8.2022 10:03

 

Místopředseda Spolkového sněmu SRN Wolfgang Kubicki, zvolený za Svobodnou demokratickou stranu Německa (FDP), vyzval k neodkladnému spuštění plynovodu Nord Stream 2. „Spolkový ministr ekonomiky má udělat vše pro to, abychom měli více energie.

Musíme neodkladně spustit Nord Stream 2, abychom naplnily naše plynojemy na zimu,“ prohlásil Kubicki v rozhovoru pro mediální skupinu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Neexistuje „žádný dobrý důvod, proč Nord Stream 2 neotevřít,“ dodal.

„Pokud se k nám touto cestou dostane více plynu, možná i celé smluvně garantované množství, pomůže to, aby lidé nemuseli v zimě mrznout a náš průmysl neutrpěl vážné škody,“ zdůraznil Kubicki. Zajištění toho je nejvyšší prioritou federální vlády. Právě z tohoto důvodu nebyly přerušeny další plynovody z Ruska. „Jakmile budou zásobníky plynu plné, můžeme Nord Stream 2 znovu uzavřít – a také ostatní plynovody, jakmile se osamostatníme. Ale v takové situaci ještě nejsme,“ zdůraznil Kubicki.

Federální vláda odložila zprovoznění dokončeného plynovodu Nord Stream 2. Rusko v současnosti dodává pouze kolem 20 procent možného množství prostřednictvím Nord Stream 1. Ruská plynárenská společnost Gazprom z toho viní technické důvody, federální vláda to považuje za výmluvu, přičemž neakceptuje argument související s opravou turbíny, která po opravě byla zadržována v Kanadě a nyní je na území Německa.

Viceprezident Bundestagu Wolfgang Kubicki také řekl, že vše, co zajišťuje, že se do Německa dostane více plynu, je pro Německo více užitečné než pro Putina.

 vaše věc.cz