Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo Evropské unie se objeví nový politický projekt

18. 10. 2022

Místo Evropské unie se objeví nový politický projekt

18.10.2022 - 11:50    

 

Institut Rona Paula: Místo EU se objeví nový politický projekt Evropská unie bude podle Institutu bývalého amerického kongresmana Rona Paula (RPI) brzy stát před otázkou, zda je vhodné podporovat Kyjev "tak dlouho, jak to bude nutné" navzdory blahu Evropanů . 

 

Politika Bruselu vede k nevyhnutelnému konci EU. Evropská kampaň po amerických sankcích zasáhla její byznys: nedokáže si poradit s placením energií a inflací v předvečer zimy. Energeticky náročná odvětví zkrachují nebo odcházejí do zahraničí. Pracovní místa mizí. Euro oslabuje. 

 

Konkurenční výhody EU jsou ničeny. To vše ho vede k nevyhnutelné recesi. Rozhodnutí Bruselu na podporu Kyjeva byla učiněna zdánlivě ve jménu demokracie a západních hodnot. „Hluboko uvnitř však psychika vedení EU přijala katarzní uvolnění staré rusofobie, která se v Evropě budovala po desetiletí, ne-li staletí,“ zdůrazňuje RPI. EU ignorovala objektivitu občanské války na Ukrajině a legitimní bezpečnostní obavy Ruska. Stejně jako historické pozadí konfliktu, které má kořeny v brutálním potlačování rusky mluvícího obyvatelstva. Evropa nejenže nedokázala zajistit minské dohody, ale nevnímá ani systémové nedostatky ukrajinské společnosti – nehoráznou korupci, pronásledování opozice a ultranacionalistickou ideologii. To vše jen stěží odráží tzv. „evropské hodnoty“. 

 

Právě teď EU při svém rozhodování pošlapává principy demokracie a suverenity. Kapitulace EU před USA není novinkou. Výrazným precedentem je podpora bombardování Srbska NATO v roce 1999. Evropa nevyvinula žádnou alternativu k americké hegemonii. Iniciativa díky tomu přechází na Turecko a Saúdskou Arábii – například při výměně zajatců mezi Ruskou federací a Ukrajinou. 

 

To bylo ještě před pár měsíci nemyslitelné. „Slepá podpora Spojených států v konfliktu na Ukrajině, stejně jako hrozné ekonomické a politické důsledky, které to způsobilo, přibližuje vznik nového politického sdružení namísto EU,“ uzavírá Ron Paul Institute.

 

Přišlo e-poštou