Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mírová řešení ohledně Izraele. A co Ukrajina, ptá se Rajchl

11. 10. 2023

Mírová řešení ohledně Izraele. A co Ukrajina, ptá se Rajchl

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se pozastavil na výroky prezidenta Petra Pavla ohledně možného zrušení práva veta. Kriticky se vyjádřil i k jeho vyjádření týkajícího se sporu s Lichtenštejnskem či konfliktu v Izraeli. 

Jindřich Rajchl (PRO)

10. října 2023 - 06:05

 

Rajchl se v pravidelném vysílání na svém facebookovém profilu zaměřil na prohlášení prezidenta Petra Pavla, že by souhlasil se zrušením práva veta v rámci členských zemí EU. 

 

„Dámy a pánové, to je hranice, za kterou já nejsem ochoten jít. Stejně jako Viktor Orbán, stejně jako Robert Fico říkám, že kdyby bylo zrušeno právo veta v rámci Evropské unie, tak pro Českou republiku v tu chvíli nemá smysl pokračovat v rámci Evropské unie,“ řekl Rajchl s tím, že pokud by se tak stalo, stali by se občané České republiky „pasažéry ve vlaku, který neřídí a jede tam, kam nemohou ovlivnit," řekl na adresu prezidenta Rajchl. 

 

„Právo veta je naprosto klíčovou součástí demokratického procesu rozhodování, protože dává možnost i menším zemím zablokovat například v rámci zahraniční politiky a dalších klíčových záležitostí rozhodnutí těch velkých zemí,“ pokračoval ´předseda PRO s tím, že zrušení práva veta by bylo v zájmu velkých zemí, jako je například Německo. 

 

„Aby se těch malých zemí nemuselo ptát už vůbec na nic. Zrušení práva veta je v bytostném rozporu všech menších zemí Evropské unie,“ řekl dále Rajchl a divákům připomněl, že Slovenská republika i Maďarsko na právu veta trvají.

 

 

„Pokud Petr Pavel říká, že by souhlasil s jeho zrušením, tak jinými slovy říká, že chce, aby se o posunu České republiky rozhodovalo v Berlíně, Bruselu a Paříži. Je to totální podraz na Českou republiku, na naše občany,“ rozčílil se Rajchl, který následně okomentoval prezidentovo setkání se soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Kateřinou Šimáčkovou, se kterou řešil spor České republiky s Lichtenštejnskem. 

 

Spor České republiky a Lichtenštejnska se týká určení vlastnického práva na českém území, například lednicko-valtického areálu na jižní Moravě. Předseda strany PRO Rajchl připomněl, že majetek byl rodu Lichtenštejnů odebrán na základě Benešových dekretů a jejich navrácení, které dnes požadují, by Benešovy dekrety prolamovalo. Prezident Petr Pavel se během setkání se soudkyní měl vyjádřil ve smyslu, že v této věci by bylo nejlepší uzavřít dohodu.

 

„Jakmile uzavřete dohodu, v podstatě částečně uznáváte oprávněnost toho nároku. Pokud nárok neuznáváte za legitimní, tak se nemáte o čem dohadovat. Jakmile řeknete "bylo by dobré se dohodnout", v podstatě dáváte tomu nároku míru validity,“ prohlásil advokát a dodal, že by to okamžitě mohlo spustit vlnu dalších žalob mířících na Českou republiku. Rajchl dále zdůraznil, že podle jeho názoru jsou Benešovy dekrety bez diskuse neprolomitelné. 

 

„Je to integrální součást českého právního řádu, který česká vláda a jakýkoliv český politik ani na vteřinu nemůže zpochybnit,“ řekl Rajchl s tím, že takovéto zpochybnění by pak podle něj mohlo vést k ohrožení zájmů občanů České republiky, zejména pak těch žijících v pohraničí. Tím ale jeho kritika prezidenta neskončila. Pozornosti Rajchla neuniklo ani prezidentovo vyjádření ke konfliktu v Izraeli. 

 

 

„Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu a s velkou dávkou dobré vůle,“ citoval Rajchl slova prezidenta Pavla, který se takto vyjádřil na sociální síti X (dříve Twitter).

 

„Voila! Co říkáme celou dobu my o Ukrajině? Že neexistuje vojenské řešení. Že vojenské řešení je špatné a že je třeba, aby jednali o řešení diplomaté s velkou dávkou dobré vůle,“ okomentoval Rajchl ve svém facebookovém vysílání slova prezidenta s tím, že prezident Pavel řekl přesně to samé, co on sám i strana PRO tvrdí celou dobu o válce na Ukrajině.

 

„Jak to, že na Ukrajině to nejde a v Izraeli k tomu pan prezident vyzývá? Proč to samé neplatí pro Ukrajinu?“, ptal se Rajchl. 

 

Psali jsme:

SANEP: Volby by vyhrálo ANO. Lidovce a TOP 09 by vystřídalo PRO

 

„Tam jsme ruští švábové, když říkáme to samé, co říkáte vy, pane prezidente? Tam jsme Putinovi agenti?“ vyslovil následně další otázku adresovanou přímo prezidentovi Pavlovi. 

 

V závěru svého vysílání pak Rajchl oznámil svou příští velkou akci. Pomocí ankety prý budou moci jeho příznivci sami rozhodnout, zda demonstrace bude, či nebude. 

 

„Vy si o ni buďto řeknete, nebo neřeknete. Ať nepřesvědčujeme lidi, jestli to má cenu, nebo ne. Prostě pokud vy v rámci hlasování řeknete, že chcete demonstraci, uděláme demonstraci,“ oslovil Rajchl své příznivce s tím, že stejně tak si podle jeho slov budou moci lidé zvolit i datum a řečníky, kteří na demonstraci budou vystupovat. 

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)